urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Austrougarski top star oko 150 godina nađen na deponiji

Austrougarski top star oko 150 godina nađen na deponiji

Radnici nikšićke firme “Cezar Montenegro” pronašli su top star vijek i po na deponiji dok su pripremali sekundarne sirovine za odvoženje iz Jadranskog brodogradilišta Bijela kod Herceg Novog.

Top, dužine blizu tri metra, težak skoro četiri tone, je potpuno izvađen iz zemlje i starog otpada. Top, koji datira iz doba Austrougraske, podliježe Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

O vrijednom kulturnom blagu obaviješten je Gradski muzej “Mirko Komnenović” u Herceg Novom.

“Riječ je o austrougarskom topu, koji je nekada vjerovatno služio kao bitva. Pretpostavljam da je riječ o obalskom topu. U izvanrednom je stanju”, rekao je direktor muzeja Đuro Prijić.

On je istakao da bi top svakako bio lijep primjerak za turističku ponudu grada i bilo bi šteta da se izgubi.

“Sve stvari starije od 75 godina su antikviteti i ne bi trebalo da idu kao otpad. Ja se nadam da će se za njega naći mjesto negdje u gradu, budući da nije za Muzej, jer je veliki. Bitno je samo da se ne uništi”, ističe Prijić.

On je dodao da je topu sada neophodno samo dobro čišćenje i dodatna oprema. Prijić kaže da se njegova eventualna finansijska vrijednost ne može procjenjivati, budući da ima i istorijski i kulturološki značaj.

“To je simbol jednog vremena, simbol grada i to treba da se pokazuje turistima”, zaključio je Prijić.

O vrijednom kulturnom pronalasku obaviještena je Uprava za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, koja treba da odluči šta je najbolje učiniti sa topom.

(Srna)