urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Detektovan radioaktivni oblak iznad Evrope

Detektovan radioaktivni oblak iznad Evrope

Širom Evrope u januaru ove godine zabilježena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici sve vrijeme bezuspješno pokušavaju da otkriju njen izvor. Neki sumnjaju da je za sve krivo nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi pak da je za opasno zračenje odgovorna farmaceutska industrija, piše "Motherboard".

Francuski nuklearni institut IRSN izvjestio je da su u tragovima detektovali radioaktivni jod-131 u atmosferi iznad sjeverne Norveške, Finske, Poljske, Njemačke, Češke, Francuske i Španije. Nivo mu je danas u granicama normale, ali stručnjaci su zabrinuti jer ne znaju šta je bio uzrok povećanju.

 

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uvjerava kako trenutno nema opasnosti za čovječanstvo, piše Jutranji.hr.

Već se neko vrijeme šuška da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja. Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici sa dva univerziteta u Kaliforniji 1938. godine, a kasnije su ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih sproveli Rusi i Amerikanci.

 

Iste opasne čestice prijetile su i poslije nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. godine, te nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu 2011. godine. Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za liječenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlezdom.

 

"S obzirom na to da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, a drugih radioaktivnih sastojaka nije bilo, vjerujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lijekove. Ipak, teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne fabrike zbog prebrzog mijenjanja smjera vjetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu", rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

 

S njom je saglasno i Britansko društvo za zaštitu od radiologije SRP. Zbog radioaktivnog oblaka iznad Evrope uzbunu su podignule i Sjedinjene Američke Države pa su 17. februara na stari kontinent poslale specijalnu letjelicu koja bi trebalo da detektuje opasne čestice.

Isti avion nedavno je učestvovao u ekspediciji iznad korejskog poluostrva nakon nagađanja da je Sjeverna Koreja izvela nuklearna testiranja.

Jutarnji.hr