urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Dubrovnik pretvoren u veliki filmski studio

Dubrovnik pretvoren u veliki filmski studio

Nakon serije Igra prijestolja i filma Zvjezdanih staza u Dubrovniku uskoro počinje snimanje filma A kategorije "Robin Hood: Orgins". Na Stradunu se postavljanje scenografije privodi kraju, a istorijska jezgra Dubrovnika već je poprimila izgled srednjovjekovnog riječnog doka u Engleskoj.

Prvi elementi u obliku drvenih kućica postavljeni su još u decembru prošle godine, a radovi na scenografiji na Stradunu su intenzivirani.

Stradun koji je ovih dana već okovan kulisama drvenih pročelja i portala je prvi dio ulice Notingama. Snimanje će se odvijati i u Ulici sv. Dominika, na predjelu iza Katedrale, u podnožju tvrđave Minčeta te u Posatu koji je za potrebe snimanja prigodno posut zemljom čime je dodatno upotpunjen dojam koji ostavljaju drvene konstrukcije. Studijski dio snimat će se u Budimpešti.

Snimanje počinje 20. ili 21. februara i trajat će do sredine marta, a u Dubrovnik stižu velika glumačka imena poput oskarovca Džemija Foks kojem je pripala uloga Malog Džona.
 

Robina Huda igrat će mladi Teron Egerton, a uloga Marion pripala je Irkinji Evi Hevson, kćerki frontmena grupe "U2". Ben Mendelson dobio je ulogu notngemskog šerifa, a u Dubrovnik stiže i zvijezda franšize "Pedeset nijansi" Džemi Dornan, koji u filmu igra brata Robina Huda, Vil Skarlet.
 

Plan je da ovo bude prvi film u trilogiji koja bi se takođe snimala u Dubrovniku.

Film režira Oto Batharstt, a jedan od producenata filma je i slavni glumac Leonardo Dikprio.

Cijeli projekat će uključivati više od 800 ljudi. Produkcija filma procjenjuje se na 150 miliona dolara, dok će promocija koštati dodatnih 100 miliona dolara.

Klix.ba