urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Dvije morske pijavice na ulazu u zaliv Boke(FOTO)

Dvije morske pijavice na ulazu u zaliv Boke(FOTO)

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom, pljuskovima i gradom zahvatilo je Herceg Novi nešto prije 10 časova, pa su nestabilne atmosferske prilike  izazvale dvije morske pijavicu na ulazu u zaliv.

“Lomljive“ cijevi pijavica ljevkastog oblika, od oblaka do morske površine, nekoliko metara visine, promjera dvadesetak metara, kretale su se morem i nisu prešle na kopno. Po svemu sudeći ni plovila nije bilo u tom trenutrklu u moru jer, u Službi spasavanja i Opštini Herceg Novi nemaju informacija da je taj, ne baš česti vrtložni vjetar, vijar ili tromba, na ovim prostorima, izazvao štete. U meteorološkoj stanici potvrdili su da su bile dvije morske pijavice u blizini Prevlake.

 

Mnogi, inače, pijavicu zovu i morski tornado, a on je između Prevlake i Luštice očigledno trajao kratko, oko pet minuta. Inače, kada je veće nevrijeme može da potraje i do sat.

 

Taj atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja pojavio se ispod olujnog kumulonimbusa. Brzina kojom vazduh kruži oko područja sniženog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima.

Radio Jadran