urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

HDZ osvojio i Dubrovnik

HDZ osvojio i Dubrovnik

Novi gradonačelniki Dubrovnika je kandidat HDZ-a Mate Franković, koji je pobjedom u drugom izbornom krugu – okončao osmogodišnju vladavinu Andra Vlahušića iz Hrvatske narodne stranke.

Franković je u drugom izbornom krugu osvojio više od 58% glasova Dubrovčana.

Kandidati ove stranke pobijedili su i u Konavlima i Metkoviću, dok će HDZ-ov Nikola Dobroslavić biti i treći mandat na čelu najjužnije hrvatske županije.

Desnica nastavlja dominaciju

Kada se saberu svi rezultati lokalnih izbora na gradskom, opštinskom i županijskom nivou, opšta je ocjena da desnica nastavlja dominaciju u Hrvatskoj i na lokalnim izborima.

Milan Bandić je ponovo gradonačelnik Zagreba, a odlučujući su bili glasovi HDZ-a i „Nezavisne liste“ Brune Esih, dok je kandidat HDZ-a Andro Krstulović Opara postao gradonačelnik Splita.

Tako dva najveća grada u Hrvatskoj ponovo na svom čelu imaju ljude sa desnice, dok je u Rijeci tradicionalno pobijedio kandidat ljevice Vojko Obersnel.

Bandić je ponovo dokazao svoju nepobjedivost u Zagrebu i spretnost u političkim igrama i za 16.000 glasova pobijedio Anku Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke /HNS/, koju je podržao SDP.

Kontroverzni biznismen Željko Kerum izgubio je u Splitu nekih hiljadu glasova razlike i sada traži da se glasovi ponovo prebrojavaju.

 RT/AGENCIJE | FOTO: FAH