urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Holandska agencija Orio i Vlada RS modernizuju put Nevesinje-Berkovići

Holandska agencija Orio i Vlada RS modernizuju put Nevesinje-Berkovići

Predstavnici holandske razvojne agencije ORIO i Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske“ razgovarali su juče sa načelnikom opštine Nevesinje o projektu modernizacije regionalnog puta Nevesinje-Berkovići. Piter de Jong i Šarlot Svert su istim povodom održali sastanke sa ministrom finansija i trezora BiH i ministrom finansija Republike Srpske.

Projekat će obuhvatiti izgradnju kompletnog neizgrađenog dijela puta u dužini 15,3 kilometra uz otvorenu mogućnost rehabilitacije dijela puta od Nevesinja do Zovog Dola, koji je u dosta lošem stanju.

– Agencija ORIO će grantom učestvovati sa 3 miliona evra, što je od 25-30% od ukupne vrijednosti projekta koji će finansirati Vlada RS – potvrdio je Vedran Pjanić iz „Puteva Republike Srpske“.

Potpisivanje ovog aranžmana očekuje se krajem ljeta do kada bi trebalo završiti administrativne procedure i rješiti imovinsko-pravne odnose, što će takođe finansirati Vlada RS. Prema Pjanićevim riječima budžet za projekat iznosi preko 20 miliona maraka, s tim da će izgradnja trajati tri godine.

ORIO 2

Načelnik  Milenko Avdalović rekao je da će Opština Nevesinje pružiti maksimalnu podršku u administrativnim procedurama imajući u vidu strategijski značaj puta za stanovništvo dvaju opština.

–        Započeti projekti iz oblasti energetike će završetkom kompletne infrastrukture, posebno puteva i jezera značajno promijeniti uslove života u Nevesinju i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma – rekao je Avdalović.

 

 

 

ORIO program je podrška Holandske vlade zemljama u razvoju sa ciljem razvoja infrastrukture i promocije unapređenja životnih uslova i razvoja privatnog sektora.

ORIO3

Radio Nevesinje