urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

NEVESINJSKA BRIGADA PRESUDNA ZA ODBRANU ISTOČNE HERCEGOVINE

NEVESINJSKA BRIGADA PRESUDNA ZA ODBRANU ISTOČNE HERCEGOVINE

Formiranje Nevesinjske brigade 16. juna 1992. godine, kada je pukovnik Novica Gušić na Čobanovom polju stao pred vojsku i narod koji se povlačio iz doline Neretve, bilo je presudno za odbranu Istočne Hercegovine i Republike Srpske, poručeno je danas na obilježavanju 25 godina od formiranja Osme hercegovačke motorizovane brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

Gušić se u pismu saborcima i narodu prisjetio sudbonosnih dana u junu 1992. godine, navodeći da su i vojska i narod bili u rasulu - vojska bez komande, narod bez vođe. "Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bježati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: `Braćo Nevesinjci, zar i vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova!`", naveo je Gušić i dodao da se ne smiju zaboraviti borci koji su dali život za slobodu.

Komandant jednog od bataljona, pukovnik Zoran Janjić, rekao je da je 16. jun 1992. godine važan istorijski datum. "S velikom tugom sjećamo se ljudi koji su izgubili živote i dana kada smo napustili dolinu Neretve, ali smo ponosni na ovaj datum jer smo odbranili ostatak Hercegovine i Republiku Srpsku", naveo je Janjić.

Komandanti bataljona Nevesinjske brigade Zoran Janjić, Zoran Pejanović i Ranko Prodanović

 

On je istakao da je upravo u maju i junu 1992. godine poginulo najviše pripadnika ove brigade, kada je počela operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane koji su bili potpomognuti drugim hrvatskim i muslimanskim jedinicama. Janjić je naglasio da je Nevesinjska brigada formirana od Desete motorizovane brigade, koja je djelovala u rejonu Dubrava i Trinaeste motorizovane brigade, koja je djelovala u rejonu grada Mostara.

On je dodao da je operacijom Hrvatske vojske komandovao general Janko Bobetko i rukovodio napadima koji su počeli 7. juna i trajali sve do 26. juna. "U ovom periodu dogodila su se ogromna stradanja srpskog naroda, i to je najteži period za Srbe u dolini Neretve. Od 7. do 26. juna, od Klepaca na jugu do Ravni na sjeveru, narod je doživio egzodus i s vojskom se povukao do Čobanovog polja i Zijemlja. Tu je došlo do konsolidovanja i formirana je Nevesinjska brigada", rekao je Janjić.

On je naveo da su tada počele prve borbe Brigade i da do kraja rata nije izgubljen ni metar teritorije. Janjić je istakao da je Brigada imala od 4.000 do 5.000 boraca iz doline Neretve i Nevesinja, sa jednom jedinicom iz Bileće, te da je 476 njenih boraca poginulo. Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da je Nevesinjsku brigadu Novica Gušić formirao u opštem ratnom haosu.

 

Predstavnici Boračke organizacije položili cvijeće

"Da nije bilo toga dana i događaja, karta Hercegovine bila bi drugačija", kaže Avdalović.

Pripadnik Brigade Mladen Pejčić iz Nevesinja rekao je da se s ponosom sjeća svakog momenta od prije 25 godina i da je odlučnošću komande i boraca tada odbranjena Istočna Hercegovina.

Dragomir Novaković iz jedinice bilećkih dobrovoljaca naveo je da je današnji dan svet za istočnu Hercegovinu jer da nije bilo toga dana, ne bi bilo ničega "svetog i svijetlog u Hercegovini". Na tribini koja je održana povodom Dana Brigade govorili su i komandanti bataljona Zoran Pejanović i Ranko Prodanović, koji su se prisjetili ratnog puta Brigade i 30.000 izbjeglica iz doline Neretve.

Oni su istakli da je Nevesinjska brigada držala položaje od Prenja do Hrguda, u dužini od 100 kilometara, te da su dvije mitrovdanske bitke bile najteže koje je vodila VRS.

Predstavnicvi veterana položili cvijeće

 

Nevesinjska brigada prva je brigada VRS koja je odlikovana Ordenom Nemanjića. U okviru obilježavanja 25 godina od formiranja Osme hercegovačke motorizovane brigade VRS jutros je u Crkvi Svetog Vasilija u Nevesinju služen pomen, nakon čega su brojne delegacije vlasti i boračkih organizacija položile vijence na spomnenik poginulim borcima i obišle Spomen-sobu na Gvozdu.

 

Obilazak spomen sobe 

U opštinskoj sali održana tribina na kojoj se govorilo o osnovanju i ratnom putu Nevesinjse brigade 

Tekst i foto: Srna