urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Porodica Vukoje: Najbolja berba do sada u Carskim vinogradima!

Porodica Vukoje: Najbolja berba do sada u Carskim vinogradima!

Porodica Vukoje je danas, na lokalitertu Carski vinogradi u Ušću, zvanično obilježila ovogodišnju berbu koja je najvjerovatnije najbolja otkako Vukoje gazduju ovim vinogorjem, ali i jedna od naboljih u proteklih 121 godinu, koliko ima da su ovdje zasađeni prvi čokoti.

Birajući najbolji lokalitet za našu, hercegovačku autohtonu „žilavku“, koja je godinama davala carsko vino za bečki dvor, direktor „Podruma Vukoje“ Radovan Vukoje kaže da nisu imali sumnje da će na mjestu gdje je Austo Ugarska 1894. godine podigla vinogorje, uz pravilnu obradu i trud, i oni imati takve sorte koje su najtraženije punih 12 godina, koliko ima da su obnovili Carske vinograde.

„Dobili smo ponovo Carsko vino, nešto najbolje što je Hercegovina imala i ranije, a ove je godine, slobodno to možemo reći, u Carskim vinogradima i vinova loza iznjedrila carsku berbu, najvjerovatnije najbolju koju smo do sada imali“, sa ponosom ističe Radovan.

Dodaje da su se i kvalitet i kavantitet podudarili u maksimumu, pa ove očekuju više od 200.000 kilograma vrhunskog grožđa koje će se kroz par mjeseci pretvoriti u vrhunsko vino, a nakon odležavanja, u vrhunsku božansku kapljicu, kakve su zaista nekada pile samo krunisane glave.

Sve sorte na oko 30 hektara u Ušću i Zasad polju su rodile izvanredno, a da je kvalitet bio izuzetan možda najslikovitije govore i primjeri slučajnih turista koji su se u Zasad polju zaustavljali da se dive vinogorju koje je izuzetno ponijelo i mnogi od njih i neplanski svratili u Vinsku galeriju Vukoja.

Radovan dodaje da iza svega stoji uporan i timski rad cijele porodice koja je u protekloj sezonu kroz svoje objekte, a najviše kroz pomenutu novu Vinsku galeriju u Hrupjelama, dočekali i ispratili oko 50.000 turista i svi su otišli zadovoljni i uslugom, i vinom, i autohtonim jelima koja su na ponudi.

style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-6432677821507617"
data-ad-slot="9677761322">

„Pored dobro i brižljivo odabranih lokaliteta koji daju najbolje sirovine, imali smo i dovoljan broj sunčanih dana, ali i kišu u pravo vrijeme, sa idealnim balansom temperature, što je doprinijelo da zrno bude zdravo i jedro, da slador bude od 22 do 27 stepeni, a da se zadrži aroma u svakoj sorti, tako da smo na kraju dobili idealnu sirovinu za pravi nektar u čaši“, objašnjava Radovan.

Podsjetivši da su Podrumi Vukoje i prije mjese dana u Rimu dobili nagradu upravo za te autohtone sorte, poput žilavke koja se bere tek sada jer se čeka da grožđe za vino bude u punoj zrelosti, sa idealnim balansom šećera i kiselina, Radovan kaže da se time dosta i rizikuje, ali da bez toga nema idealne kapljice.

Kaže da će ovu godinu obilježiti i neka nova vina iz njihovih podruma, odnosno, prva branja „dubovačke malazije“ i „bijele tamjanike“, čiji je ovogodišnji kvalitet dao veliki podstrek za dalje širenje sortimenta Vukoja koji, pored ovih, sade i autohtone, ali i internacionalne sorte šardone, merlo, kaberne, pino noar, sira, musakt.

Osim vina, lozove rakije i prvog pjenušca Republike Srpske, Vukoje podsjećaju da od od prošle godine proizvode i svoj brendi po konjak recepturi, sa duplom destilacijom čistog vina, što je dalo vrhunski konjak, a za narednu godinu najavljuju posebnu destilaciju svih vinskih sorti koje će dati lozovu rakiju od šardonea, lozu od vranca, lozu od muskata i sl...