urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Ribari iz Јadrana izvukli grdosiju dugu četiri metra

Ribari iz Јadrana izvukli grdosiju dugu četiri metra

Nekoliko kilometara južno od ostrva Glavata, na dubini od oko 160 metara, u mrežu se uhvatila riba kakva se rijetko viđa.

Raža žutulja (Foto: Fejsbuk/Ivica Trojanović) -

Raža žutulja (Foto: Fejsbuk/Ivica Trojanović)

 

"Trofejna riba Dasyatis centroura iz porodice žutulja (Dasyatidae) dostiže dužinu do 4 metara. Obično je duga od jednog do tri metra, širine do 2.1 metara, a težine do 200 kilograma", objasnio je na Fejsbuku pelješki fotograf Ivica Trojanović.

Trijanović je naveo da je ova trofejna riba dugačka 380 centimetara i široka 210.

"Najveći zvanično zabiljženi primjerak (koliko sam uspio da pronađem) ulovljen je 1953. godine u Hvarskom kanalu, i bio je dug 396 centimetara. Primjerci duži od 2-3 metra su rijetki u Јadranu, i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora), kao i zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku, dok je na ovim prostorima srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima, a u toplijim mjesecima koti do 4 mladunaca. Nema posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje, kojih se treba čuvati jer su otrovne.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetara i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, a da riba nije ni blizu bila u vazduhu pa ostaje procjena da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra težili su više od 30 kilograma.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je italijanskim trpezama. Zahvaljujemo se doktoru Valteru Kožulu, naučniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje, koji je utvrdio o kakvoj je ribi riječ", napisao je Trojanović na svom Fejsbuk profilu.

Izvor: Indeks