urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Trebinjac napravio solarni panel od limenki piva (VIDEO)

Trebinjac napravio solarni panel od limenki piva (VIDEO)

Sigurno će se većina složiti da je hladno pivo pravi izbor za vrele ljetne dane. Da su Herecgovci poznati kao snalažljivi i domišljati ljudi, pokazuje i Vaso Krstović iz Trebinja.

“Grijanje na pivo” tako bi se mogao opisati njegov solarni panel od limenki, zahvaljujuci kome ne strahuje od zime, ali ni računa za struju.

168 limenki piva, drveni sanduk, staklo, prakticni savjeti sa interneta, bili su dovoljni za solarni panel, ali i da ta Vasina majstorija izazove veliko interesovanje Trebinjaca. I tako je već pet godina, otkad “neobična sprava” stoji na sunčanoj strani kuce. Prethodno je godinu dana, Vaso skupljao i sređivao limenke koje moraju biti savrseno ciste.

“Evo sunca nema, a on izbacuje temperatutru gore 40 stepeni a sunca skoro da i nema ako to nije usteda ne znam šta je. Ovo jeste dopuna grijanju, ali sigurni imama 25-30 posto uštede”, rekao je Vaso Krstović.

260 suncanih dana koje Trebinje ima Vaso nastoji maksimalno da iskoristi. Planira zato da napravi jos jedan panel, ali i bojer za vrele ljetne dane.

“Pa da postaviti bojler i tuš bateriju, koristiti ono što nam je bog dao, a to je u Trebinju sunce barem tog ima”, rekao je Vaso.

Vaso se na solarnom panelu nije zaustavio. Napravio je i mašinu za automatsko miješanje ajvara. U svakom slučaju, mnoge je natjerao da razmisle da li limenke treba da završe samo u kanti za smeće.

ATV