urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Ukradena Knjiga žalosti za Tita - na aukciji 3. juna u Malagi

Ukradena Knjiga žalosti za Tita - na aukciji 3. juna u Malagi

Iz Knjige žalosti u Kući cvijeća isječeno je, i ukradeno, 40 strana na kojima su zapisi i potpisi poznatih svjetskih državnika povodom smrti Јosipa Broza Tita, iz 80-tih godina prošlog vijeka, a dio tih ''eksponata'' naći će 3. juna na aukcijskoj prodaji u Malagi, Španija.

Kuća cvijeća - Foto: ilustracija

Kako je objavila Medijska mreža Antidot, riječ je o 12 autografskih strana (lotova) Knjige žalosti, koja je u Kući cvijeća bila otvorena za strane državnike.

Pomenuti lotovi, kako navodi ova medijska mreža, predstavljaju samo dio znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene iz Knjige žalosti i ukradene iz Muzeja istorije Јugoslavije.

Krađa delova Titove Knjige žalosti nikada nije prijavljena nadležnim organima, jer, kako se tvrdi, nikome u Muzeju i Ministarstvu kulture nije bilo poznato da ih nema.

Inače, prikupljanje autograma i zapisa značajnih istorijskih ličnosti danas predstavlja jednu od izuzetno važnih i cenjenih grana kolekcionarstva što pokazuju i primeri aukcija na kojima su pojedini autografi prodati za astronomske cifre.

Primera radi, jedan od najpoznatijih slučajeva predstavljalo je pismo Džordža Vašingtona, koje je u decembru 2009. godine prodato za fantastičnih 3,2 miliona dolara.

Među  eksponatima tog tipa, koji se najavljuju za aukciju u Malagi, nalazi se i posveta Titu generalnog sekretara KPP S S SR Mihaila Gorbačova, koji je u poseti bivšoj Јugoslaviji boravio 15. marta 1988.

 

Tu su i izrazi žaljenja i riječi posvećene Titu Norodoma Sihanuka, bivšeg kralja Kambodže, koji je u Beogradu boravio 12. avgusta 1982, zatim Hu Јaobinga, generalnog sekretara Komunističke partije Kine koji je u poseti SFRЈ boravio 11. maja 1983, zatim Indire Gandi, premijerke Indije, koja je u Beogradu boravila 8. juna 1983, Nikolae Čaušeskua, predsednika Rumunije koji je u poseti jugoslovenskom rukovodstvu boravio 12. novembra 1987, kao i Hafeza al Asada, predsejdnika Sirije koji je u Beogradu boravio 28. aprila 1982.

Među njima su i posvete Arafata, lidera Palestinske oslobodilačke organiazcije koji je Kuću cveća posetio 21. decembra 1988, Alija Hamneija, vrhovnog vođe Irana koji je povodom samita Pokreta nesvrstanih u jugoslovneskoj prestonici boravio 3. septembra 1989, Mobutu Sese Sekoa, lidera nekadašnjeg Zaira (danas DR Kongo) koji je Titov grob posetio 31. marta 1988, Roberta Mugabea, predsednika Zimbabvea koji je u poseti bivšoj Јugoslaviji bio 25. maja 1985, Ulofa Palmea, švedskog premijera koji se u Titovu spomen knjigu upisao 21. juna 1983. i Džordža Buša starijeg, koji je u svojstvu potpredsednika SAD u poseti Beogradu boravio 17. septembra 1983. godine.

Novosti