urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Vučurević kandidat za ambasadora u Ljubljani

Vučurević kandidat za ambasadora u Ljubljani

Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja i član Predsjedništva PDP-a, najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora BiH u Sloveniji.

Kako saznaju "Nezavisne", o Vučurevićevoj kandidaturi već se raspravljalo, a nakon što je postalo jasno da Vlada Slovenije ne želi dati agreman Nermani Hadžijahić, kandidatu kojeg je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a.

Podsjećamo, još u maju prošle godine potvrđeno je da Hadžijahićeva nije dobila agreman budući da je objelodanjeno kako je njena kandidatura iskompromitirana koruptivnim radnjama njenog supruga Zijada Hadžijahića,  sada već bivšeg uposlenika Ambasade SAD u BiH.

 

Kako saznajemo, Izetbegović se nakon toga našao uvijeđenim te više ne želi predlagati kandidate, pa bi po sistemu rotacije naredni kandidat trebalo da bude iz reda Srba.

Inače, mjesto ambasadora u Sloveniji već godinu i po zjapi oprazno. Sve to vrijeme dužnost "prvog u ambasadi", na nivou otpravnika poslova, obnaša Veljko Obrenović, koji će, da bi sve bilo interesantnije, zbog osiguranja nacionalnog pariteta morati ići s ove pozicije ukoliko Vučurević bude imenovan za ambasadora.

 

Sam Vučurević "Nezavisnim" jučer nije mogao ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu informaciju.

"Ja sam u kabinetu gospodina (Mladena) Ivanića i bilo je razgovora na tu temu, a da li ću biti ambasador ili ne, to će riješiti oni koji odlučuju u procesu imenovanja", rekao je Vučurević.

Da je bivši gradonačelnik Trebinja uistinu ozbiljan kandidat za ovu poziciju, potvrđuju i informacije o tome da se on već raspitivao za upis svoje djece u školu u Ljubljani.

 

Istovremeno, kako saznajemo, još jedan bivši gradonačelnik priprema se da uplovi u ambasadorske vode.

Naime, riječ je o Vinku Radovanoviću, nekadašnjem gradonačelniku Istočnog Sarajeva, koji treba da preuzme ambasadu u Podgorici.

No, tek bi ovdje mogli da nastanu novi problemi, budući da bi od septembra, kada mandat ističe aktuelnom ambasadoru iz reda Srba Đorđu Latinoviću, po sistemu rotacije ova pozicija trebalo da pripadne Hrvatima.

S obzirom na ove datume, Radovanović bi trebalo da bude imenovan za ambasadora negdje u maju, pa će, po svemu sudeći, tek tada biti poznato više detalja.

Nezavisne novine