urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Novi uređaj za snimanje zuba, vilice i sinusa smanjuje zračenje i do 90 odsto (video)

Novi uređaj za snimanje zuba, vilice i sinusa smanjuje zračenje i do 90 odsto (video)

Novi uređaj za snimanje zuba, vilice i sinusa smanjuje zračenje i do 90 odsto (video)30.03.2012. Trebinje - U Hercegovini do danas nije bilo moguće napraviti snimak zuba ili cijele vilice, takozvani ortopan, digitalnim aparatom za snimanje. Ovu mogućnost sada pruža Stomatološki centar „Tomanović“ iz Trebinja, a prednosti koje ima digitalni

aparat za snimanje vilice, zuba i sinusa su mnogorbrojne.

Prema riječima dr Milana Tomanovića iz Stomatološkog centra „Tomanović“, smanjena je doza zračenja i do 90 odsto, a snimci sa ovakvog uređaja su izuzetno jasni i oštri, tako da nikakva promjena na zubima ili čeljustima ne može promaći oku stomatologa.

„Ovakav uređaj je nešto što svaki stomatolog želi da ima u svojoj ordinaciji. Stomatologija sa Planmeca ProOne uređajem i bez njega nije ista. Mi smo dobili potpuno nov aparat i u Hercegovini ne postoji nijedan ovakav uređaj koliko ja znam,“ ističe dr Tomanović.

Pored već navedenih prednosti, kod Planmeca ProOne uređaja pozicioniranje pacijenta se vrši trostukim sistemom laserskih zraka koji tačno pokazuju podešenost anatomskih tačaka i ravni od interesa.

Novi uređaj za snimanje zuba, vilice i sinusa smanjuje zračenje i do 90 odsto (video)

Midsagitalna ravan je osnova da pozicija glave pacijenta ne odstupi na stranu. Frankfort horizontalna ravan je mjerilo da glava nije nageta naprijed ili nazad. Treći, fokalni zrak određuje da li je vilica postavljena tačno unutar fokusa putanje kojom će proći RTG zrak. Sva tri laserska zraka zajedno omogućavaju pravilno pozicioniranje pacijenta i dobijanje oštre i jasne slike.

TFT displej u punom koloru sa grafičkim korisničkim interfejsom (GUI) vodi operatera tekst natpisima i jasnim grafičkim simbolima, što ubrzava proceduru snimanja i dozvoljava operateru da se potpuno fokusira na pacijenta i komunikaciju s njim.

Širok izbor programa ekspozicije i opsega parametara putem grafičkog korisničkog displeja obezbjeđuje da svi tipovi stomatoloških RTG pregleda budu izvedeni brzo i bez napora.

Kupovinom ovog uređaja Stomatološki centar „Tomanović“ izdvojio se od konkurencije.

„Oprema koju sada posjedujemo u našem centru, počev od kadra, svih uređaja za snimanje, pa do zubarskih stolica i evo sada ovog novog digitalnog aprata za snimanje zuba, vilica i sinusa, ne razlikuje se ništa od one koju imaju moderne stomatološke ordinacije u Njujorku ili Londonu, iako to izgleda malo smiješno za naše prilike,“ kaže dr Tomanović.

M.S.