redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

ŠEST MEDELJA ZA INOVATORE IZ BIH “Termos-košnica” iz Trebinja okićena još jednim zlatom

ŠEST MEDELJA ZA INOVATORE IZ BIH “Termos-košnica” iz Trebinja okićena još jednim zlatom

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine osvojili su šest medalja za šest inovacija na XII međunarodnoj izložbi inovacija “Intarg 2019” u poljskom gradu Katovice.

Zlatnim medaljama okitili su se, tako, Nađa Zubčević iz Sarajeva, te Dragan Spaić iz Trebinja.

 

– Nađa je premijerno predstavila „Antibakterijsku dasku za toalete“, inovaciju koja poboljšava sanitarnu bezbjednost i higijenu, pa nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama i slično – saopšteno je iz ove asocijacije.

 

Dragan Spaić, zajedno sa svojim timom, je svoju „Termos-košnicu“ lansirao na svjetskom nivou još prošle godine i od tada je dobio više zlatnih medalja i priznanja za ovu korisnu inovaciju, a do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali interes za ovim tipom košnica.

 

U Poljskoj je ponovo nagrađen i Borko Babalj, takođe iz Trebinja, koji je višegodišnji uspješan inovator.  Ovaj put je srebrenom medaljom nagrađen za inovaciju koju do sada nije izlagao – „Biljni sok za otapanje glutena“.

 

Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, takođe jedan od uspješnih inovatora iz BiH, a ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugimo sitno-rasutim materijalom.

 

 Za pretpostaviti je, bar u ovo doba učestalih poplava, da će se javiti interesovanje za proizvodnju „Punjača vreća za brzu zaštitu od poplava“! – navode iz asocijacije.

 

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić iz Kladnja, te Smail i Edin Hodžić, otac i sin iz Banjaluke.

 

Amra Selimbašić je nagrađena za „Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje“, dok su Hodžići predstavili „Plutajuću spravu za ribolov“ koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija.

 

Izvor Srpska info