Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizovali su danas u Trebinju okrugli sto pod nazivom "Vakuf i u Trebinju", na kojem učestvuje 14 naučnih i javnih radnika iz ovog grada, Mostara i Sarajeva.



Okrugli sto organizovan je u okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH".
Mostarski muftija Salem Dedović izjavio je da će učesnici govoriti o važnim temama u vezi sa vjerskim, duhovnim, kulturnim i nacionalnim nasljeđem islamske baštine u Trebinju.
"Cilj susreta je da se kod novih generacija podiže svijest kolika je važnost vakufske imovine. Ona je važan temeljni institut o okviru islamske kulture i civilizacije. Na temelju vakufa podizani su cijeli gradovi, a Trebinje je primjer toga", naveo je Dedović na skupu.
On je istakao da je Trebinje grad u kojem postoji bogato nasljeđe vakufske imovine i kulturne baštine Bošnjaka.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović naglasio je da ova zajednica već osmu godinu organizuje manifestaciju "Dani vakufa u BiH", kojom žele da ukažu na ulogu i značaj vakufa u nastanku gradova u BiH.
U okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH" u Trebinju danas je otvorena Vakuf kuća u Starom gradu, koja je prilagođena za apartmanski smještaj i kojom će upravljati Medžlis Islamske zajednice Trebinje.
SRNA