urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Dom zdravlja Trebinje odbio ponudu Stomatološke ambulante "Tomanović"

Dom zdravlja Trebinje odbio ponudu Stomatološke ambulante "Tomanović"

Dom zdravlja Trebinje odbio je pismo namjere privatne Stomatološke ambulante "Tomanović" iz ovog grada da preuzme kompletno poslovanje Stomatološke službe ove zdravstvene ustanove, uz obrazloženje da je riječ o "brojnim nedorečenostima", kao i sukobu Zakona o radu i Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Ovu odluku predstavila je odbornicima Skupštine grada Trebinje direktor Doma zdravlja Branka Drašković, istakavši da su detaljno razmotrili zahtjev i zakonske mogućnosti. 

"I pored najbolje namjere da riješimo problem viška zaposlenih u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, zbog zakonske nemogućnosti i dijelom zbog suprotstavljenih interesa, nećemo zaključiti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Stomatološke ambulante koja je poslala pismo namjere i Doma zdravlja Trebinje", naglasila je Draškovićeva. 

Ona kaže da je istina da Dom zdravlja godinama ima velike finansijske probleme i da je akumulirani gubitak ustanove iz godine u godinu veći, ali da su za dva i po mjeseca, koliko obavlja funkciju direktora, učinjeni određeni pomaci koji će dati rezultate kada je riječ o finansijama. 

"Plate svih zaposlenih smanjene su u zakonskim okvirima na najniži koeficijent. Radnicima, koji su u ustanovu bili primljeni na osnovu ugovora na određeno vrijeme, istekom ugovora prestao je radni odnos, te je broj zaposlenih sa 156 smanjen na 144. Smanjeni su i drugi troškovi poput onih za odvojeni život, putne troškove i slično", navela je Draškovićeva. 

Ona je naglasila da i dalje veliki problem za ovu ustanovu predstavlja broj zaposlenih, kako medicinskih, tako i nemedicinskih radnika. 

"Usvojen je novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji umjesto ranijeg, koji je predviđao 148 zaposlenih, predviđa 131 zaposlenog radnika", rekla je Draškovićeva i dodala da je ovaj problem najizraženiji u Službi za stomatološku zaštitu. 

 

Direktor Stomatološke ambulante "Tomanović", Milan Tomanović, ranije je izjavio da je svim zaposlenim stomatolozima i sestrama ponudio zakonski minimum koji imaju on i njegovi radnici i 30 odsto od ukupne dobiti ordinacije. 

U pismu namjere je navedeno da je ova Stomatološka ambulanta spremna da preuzme kompletno poslovanje Stomatološke službe Doma zdravlja, uključujući sve stomatološke timove, i da nastavi da posluje shodno pravilima o zdravstvenoj zaštiti koju je propisao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Osim ovoga, istaknuto je da su upoznati sa teškim stanjem i problemima u Stomatološkoj službi Doma zdravlja i da na ovaj način nude prijedlog rješenja. 

Iako je ova tačka bila na dnevnom redu, na zahtjev gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića povučena je sa današnjeg zasjedanja.

Srna