Malo ko od Gačana ovih dana nije imao blizak susret sa migrantima. Zato i policija ima pune ruke posla, skoro svaki dan privedu po grupu nezvanih gostiju.


Jutros su ih osam zatekli na benzinskoj pumpi u centru grada. Iz Crne Gore, preko brda i kroz sela stižu u Gacko.
Zaobilazeći granični prelaz Krstac sa Crnom Gorom, migranti stižu u gatačka sela Kazanci, Lipnik, Brljevo i Dulići. Ovdašnji mještani kažu da ih sreću skoro svakodnevno, da se kreću pretežno noću više se i ne kriju već koriste ovaj put.
Milenko kaže da je susret sa migrantima u ovom dijelu gatačke opštine postao svakodnevnica. Pretežno ih sreće u ranim jutarnjim časovima, na putu do posla znao je vidjeti i kako kaže čitave kolone nezvaniih gostiju.
“Odavde ispred moje kuće na 300 metara bila je kolona otprilike od 40 do 50 ljudi”, rekao je Milenko Jegdić, selo Gareva Gacko
Na pirtanje da li se mještani plaše kaže:” Pa ne znam, ali moraju se plašiti, ima ovdje masu kuća sa po jednim čeljadetom, stare i nejake čeljadi, moraju se plašiti”.
Zna se desiti i da zakucaju Gačanima na vrata. Najčešće traže hranu i vodu. Ima i onih koji pozamašne sume novca nude za prevoz do Federacije i granice sa Hrvatskom. Mlađi Gačani kažu da strah još ne osjećaju.
“Nikoga nisu ugrožavali, pitaju osnovno pitanje put za Gacko, pitali su za ovaj izvor vode ništa više idu svojim putem. Neko jutro su bili samo žena i djeca znači nemam nikakvog straha”, kaže Nenad Vasiljević, selo Gareva Gacko.
Za sada nisu pravili nikakve probleme kažu u gatačkoj Policijskoj stanici. Komandir Saša Glušac tvrdi da građani stalno dojavljuju, ali da migrante vrlo često nađu i na Autobuskoj stanici u centru grada.
“Par slučajeva je pokušalo bjekstvo, ali kada vide da je to policija oni se vrate i dođu do nas oni traže da idu dalje prema Hrvatskoj. U zadnjih mjesec dana tj. od početka maja oko 35 migranata je na području koje pokriva Policijska stanikomandir PS Gacko.
U Hercegovinu svi stižu iz Crne Gore. Punktovi sa kojih se migranti prebacuju u Crnu Goru nalaze se u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobin, odakle migrantska ruta ide ka BiH i Hrvatskoj, pišu albanski mediji.
Tamošnji portali navode da je tokom posljednjih mjeseci sve više migranata koji sa teritorije te države prelaze u Crnu Goru, te da se prebacivanje organizuje sa lokalnim kriminalcima. Iz crnogorske Vlade je najavljeno da bi se na granici sa Albanijom mogla da postavi bodljikavu žicu u slučaju većeg priliva migranata.

ATV