redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Počeo 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Počeo 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

 Šezdeset treći Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je danas počeo pod sloganom "Radost čitanja", privukao je brojne ljubitelje pisane riječi iz Srbije, ali i regiona i svijeta.

Ovogodišnje izdanje sajma, koji traje do 28. oktobra, održava se na površini od 30.000 metara kvadratnih, gdje se predstavlja oko 1.000 izdavača iz Srbije i inostranstva.

"Očekujemo najveću potražnju klasika Ive Andrića, Dučića... ali i novih hit izdanja, knjiga o fantastici i misteriji", rekla je Maja Radonjić, portparol i pomoćnik urednika Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Republika Srpska će u 55 promotivnih programa u salama za promocije i na sopstvenom štandu predstaviti ukupno 111 izdanja. Ovo je jubilarni, deseti nastup Republike Srpske na beogradskom sajmu knjige, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Tokom trajanja Sajma biće predstavljeno oko 500 programa. U programu "Pišem, dakle postojim" biće portretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo - Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program "Misliti o knjizi" otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gdje vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji i ima li tabu tema u srpskoj književnosti.

Tu su još i programi "Knjiga će spasiti svet", "Knjiga u javnosti", "Slušanje/gledanje knjiga".

 

Izvor: Nezavisne novine