urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Poljoprivredno zemljište ide u zakup, uskoro i javni oglas

Poljoprivredno zemljište ide u zakup, uskoro i javni oglas

Poljoprivredno zemljište na području Trebinja u vlasništvu Republike Srpske – koje nije obuhvaćeno koncesionim ugovorom sa preduzećem „Agrofin“ – uskoro će putem javnog oglasa biti ponuđeno u zakup privrednim društvima, preduzetnicima i individualnim proizvođačima.

Nakon pribaljene saglasnosti resornog ministarstva, Skupština grada Trebinja danas je donijela i odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje ovog zemljišta u zakup, isključivo za razvoj poljoprivrednih djelatnosti a putem pribavljanja pisanih ponuda.

Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Trebinja Radenko Drašković pojasnio je da je riječ o zemljištu ukupne površine 188 hektara, u katastarskim opštinama Čičevo 2, Ljubomir,  Vrpolje, Gomiljani 2, Mesari, Pridvorci, Dračevo, Mostaći, Volujac i Police 1, a koje će biti ponuđeno u zakup na 20 godina – za sadnju voćnjaka, vinograda i druge višegodišnje zasade, odnosno na period od 10 godina – za stočarsku, ratarsku, povrtlarsku i rasadničku proizvodnju.

„Maksimalna površina zemljišta koja se može dati u zakup za privredna društva iznosi 20 hektara, preduzetnike 10 hektara, a fizička lica do 5 hektara. Godišnja cijena zakupnine po hektaru za prvu klasu iznosi 100 KM, za drugu 90, treću 80, četvrtu 70, petu 60, a šestu, sedmu i osmu klasu – 40 KM po hektaru“, pojasio je Drašković.

Postupak davanja u zakup sprovodiće posebna komisija Gradske uprave koju formira gradonačelnik, a zakupci će biti odabrani po osnovu najpovoljnijih ponuda, što bi trebalo da bude potvđeno i skupštinskom odlukom.

Odluka o raspisivanju javnog oglasa za zakup uvrštena je nakanadno na dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja, kako je obrazložio gradonačelnik Luka Petrović – jer su tek jutros stigle potrebne saglasnosti iz resornog ministarstva, te da bi se što prije krenulo o proceduru kako bi budući zakupci mogli da raspolažu ovim površinama do početka jesenjih radova.

On je podsjetio da su predmet zakupa preostale površine nekadašnjih privrednih kombinata u vlasništvu Republike Srpske, nakon što je ministarstvo prethodno donijelo odluku da na 210 hektara ovog zemljišta omogući koncesiju privrednom društvu „Agrofin“.