Kada je prije sedam godina u Plesnom klubu „Maris“ počela sa radom škola salse, malo je ko slutio da će ovaj latinoamerički ples za veliki broj Trebinjaca postati mnogo više od hobija – zanesenjaštvo koje otvara nove i drugačije dimenzije životu, strast koja spaja ljude i širi prijateljstvo, ruši predrasude i ukida granice među gradovima, narodima, politikama, državama…


Sve je i ovog puta počelo od Slaviše Sredanovića, instrutora plesa i osnivača trebinjskog plesnog kluba, koji je već tada regionalni fenomen – salsu odlučio da dovede i u Trebinje.
Salsa lako i neopozivo „ulazi pod kožu“ svima kojima senzualni i zanosni afro-karibski ritmovi barem jednom pokrenu tijelo. Kroz školu salse je proteklih godina prošlo više od stotinu Trebinjki i Trebinjaca. Nove generacije mijenjale bi one koji bi odlazili na studije ili bi im porodični život odredio drugačije prioritete, ali i jedni i drugi ostajali bi uz salsu, ako ništa – ono kroz stečena nova prijateljstva, uspomene na druženja, žurke i putovanja.
Slaviša ističe da su vrata škole svima otvorena, da najmlađi polaznici škole imaju svega tri i po godine, a da je među njihovim članovima bila i baka od 70 ljeta.
„Nije vodila mnogo računa o ritmu, ali je tu jer voli muziku i ples. Kad je jednom prilikom baka plesala, sugersao sam joj, onako stidljivo, da njen ples baš i nije u ritmu, a ona mi je odgovorila – znam, ali mi je divno. Najdraži su mi ti članovi koji dođu bez kompleksa, bez obzira na svoje sposobnosti i vještinu, a koji su tu – jer im je divno“, priča Slaviša za Radio Trebinje.
Zbog ovoga salsa i nosi epitet društvenog plesa – muzika, ritam i dobra zabava povezuju žene i muškarce, ljude raznih životnih dobi, različitih obrazovanja, zanimanja i društvenih slojeva, a na časovima nema konkurencije, niko nije opterećen uspjehom, jedni drugima pomažu, a pokatkad – i instruktori uče od svojih učenika.
Posebna priča su salsa žurke koje su u trebinjskom slučaju odavno postale i „prekogranični“ fenomen. Salsa je uspostavila mostove i tamo gdje politika nije znala ili nije htjela. Saradnjom plesnih klubova „Migado“ iz Nikšića, trebinjskog „Marisa“, „Ritmo de salsa“ iz Dubrovnika i „Bajamo salsa“ iz Herceg Novog, zaljubljenici u ovaj ples druže se gotovo svakog vikenda na salsa zabavama, koje se organizuju u nekom od ovih grada. Kao gosti na žurkama navrate i plesači iz Podgorice, Budve, Splita, Zadra, Osijeka…


„Ples briše sve granica. Uz njega zaboravljamo sve prepreke i barijere iz prošlosti. O tome se na našim zabavama i ne priča. Akcenat je isključivo na druženju, muzici, plesu i dobroj energiji. Svi nose lijepa iskustva sa tih žurki i one su zaista jedan novi i lijep sadržaj u ovim gradovima“, kaže ljekar Saša Borjan, koji je salsu naučio još u vrijeme studija, a danas je sa Slavišom Sredanovićem instruktor ovog plesa u „Marisu“.
Kao ljekar, kaže, salsu svakom rado preporučuje kao dobru zabavu koja psihički rasterećuje od akumiliranog stresa a ujedno podstiče i na potrebnu fizičku aktivnost.
Mladi danas previše borave u zatvornim prostorijama, za računarima, uz televizore i telefone i u automobilima, a čovjekov organizam nije predisponiran za takav život. Ples je jedan od načina kako da pokrenete svoje tijelo. A jednako važni su i psihički benefiti – moj posao ljekara je veoma zahtjevan, odgovoran, a stoga i stresan, a svako ko se bavi nekim strasnim poslom mora da nađe sebi neki ventil i mehanizam odbrane. Prva stvar koju na treningu kažemo našim plesačima je da isključe mozak, ostave iza sebe težak radni dan i da se prepuste ritmovima muzike i druženju sa ljudima koje do sada nisu poznavali“, ističe za Radio Trebinje dr Borjan.
U plesnom klubu uskoro i sekcija sportske gimnastike
Slaviša Sredanović otkriva za Radio Trebinje da će Plesni klub „Maris“ uskoro pokrenuti i sekciju sportske gimnastike.
Gimnastika je, kaže Slaviša, kao bazični sport važna za pravilan psihofizički razvoj mladih, ali je jednako važno i za plesni klub – da plesači imaju osnove iz gimnastike, koje su im potrebne koliko i osnova iz baleta.
Pošto od opreme imamo samo tatami, naš plan je da na početku to bude samo motorika i akrobatika, da djeca prođu osnovne vještine na parteru, neophodne da bi kasnije prešli i na gimnastičke sprave. U drugoj fazi nastojaćemo da obezbijedimo termine za trening u školama, koje su opremljene gimnastičkim spravama“, ističe Slaviša.
R.T./Rade Savić/Sunčica Pešić
Foto: PK „Maris“