redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Zašto je vrećica čipsa baš uvijek poluprazna?

Zašto je vrećica čipsa baš uvijek poluprazna?

Sigurno ste i vi jedni od onih koji misle da su vaše omiljene grickalice napunjene zrakom kako bi vas zavarali u količini koju dobijete.

Međutim, ako ste mislili da je vrećica čipsa napola ispunjena ‘zrakom’, u krivu ste… Vrećica je zapravo ispunjena azotom koji je odličan konzervator. Tako vaša teorija da  plaćate zrak umjesto grickalica pada u vodu…

On čuva čips svježim i hrskavim, a produžava mu i rok trajanja. Pritom, azot nije štetan po nas jer čini 78 odsto vazduha koji dišemo.

Kiseonik nikako ne može biti u vrećici čipsa jer se veže s drugim molekulama, a azot ne. Azot ne ubrzava kvarenje hrane već joj produžava trajanje. To objašnjava i to da jednom kada otvorite čips ili neke druge grickalice one postaju sve manje i manje svježe.

Proizvođači čipsa namjerno ostavljaju sav taj prostor za vazduh u kesi i kako bi zaštitili ovu delikatnu grickalicu od štete koja može da nastane prilikom transporta i grubom ophođenju prema njoj.Kada su kese naslagane jedna na drugu prilikom transporta, sav taj vazduh služi kao zaštita lomljivom čipsu i sprečava njegovo mrvljenje.