Agrarni fond Grada Trebinja i naredne godine obezbijediće tržište za poljoprivredne proizvode sa područja Trebinja i susjednih opština. Na današnjem sastanku sa zainteresovanim poljoprivrednicima, i naredne godine povrće i voće domaćih proizvođača biće plasirano u tržnim centrima, restoranima i piljarama u Trebinju.

Kako je precizirao Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, plan je da ovaj fond naredne godine otkupi oko 100 tona povrća i voća.


„U ovoj godini već smo od domaćih proizvođača otkupili oko 30 tona poljoprivrednih proizvoda, a još 20 tona biće otkupljeno od onih proizvođača sa kojima smo sklopili ugovore. Pretežno je otkupljen krompir, ali zbog nedostatka ovog povrća na teritoriji Trebinja, jedan dio smo obezbijedili sa područja Nevesinja“, kazao je Dutina.




On je ponovio da je cilj da se u Trebinju prodaju poljoprivredni proizvodi sa ovog područja, a ne da se oni uvoze.


„Mi ćemo saradnju ponuditi i poroprivrednicima iz susjednih opština, sa kojima bi takođe potpisali ugovore o otkupu po tržišnom cijenama. Insistiraćemo na uzgoju onih kultura koje možemo prodati, što smo i ranije sugerisali našim poljoprivrednicima, a to su crveni i bijeli luk, cvekla, krastavac, paradajz, paprika, zelena salata, mrkva i krompir. To je povrće koje izuzetno uspijeva u Trebinju“, istakao je Dutina.


Dutina je kazao da će Agrarni fond i naredne godine obavljati obradu zemljišta poljoprivrednicima kroz razne programe i dijeliiti sadni i sjemenski materijal.

Risto Prtilo, poljoprivrdnik iz sela Gomiljani ove godine obezbijedio je određene količine poljoprivrednih proizvoda za trebinjsko tržište, a preko Agrarnog fonda Grada Trebinja. Zadovoljan je saradnjom i kako kaže, naredne godine zasadiće mnogo više kultura, koje planira plasirati na tržište preko ovog fonda.




„Ove godine proizvodio sam papriku, luk i krompir, imali smo dobru saradnju, a za narednu godinu zasadićemo mnogo više površina“, rekao je on.


Milivoje Paovica iz sela Cibrijan do sada nije sarađivao sa Agrarnim fondoma, kada je u pitanju plasman proizvoda, ali za narednu godinu ima druge planove.


„Planiramo da zasadimo krompir, kupus i ostale poljoprivredne kulture, koje ćemo moći plasirati prego ovog fonda, pa se nadamo da ćemo imati dobru saradnju“, optimističan je Paovica.




Današnjem sastanku u prostorijama Agrarnog fonda prisustvovalo je oko tridesetak poljoprivrednika.


Izvor: Grad Trebinje