Grad Trebinje protekle sedmice raspisao je javni tender za nabavku tri mini-hladnjače za čuvanje voća i povrća u ruralnim područjima, kojima će gazdovati Agrarni fond Grada Trebinja.
Ukupna vrijednost hladnjača – sa građevinskim radovima, priključkom struje i PDV-om – je oko 80.000 KM, koje su obezbijedili Grad Trebinje i Agrarni fond.
Hladnjače će biti stacionirane u mjesnim zajednicama Mosko, Lastva i Petrovo polje, a sa radom bi, nakon obavljene tenderske procedure i odabira najpovoljnijeg ponuđača, trebalo da počnu najvjerovatnije krajem jula.


„Ovo je prvi put u istoriji našeg grada da se nabavljaju hladnjače koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Smatramo da ćemo njihovom nabavkom pomoći domaćim poljoprivrednicima ne samo u čuvanju voća i povrća u idealnim uslovima, već i u rješavanju njihovog najvećeg problema – plasmana proizvoda. Poljoprivredni proizvođači će moći doći da predaju svoje prozvode na čuvanje ili da potpišu ugovor sa Agrarnim fondom za dalji plasman proizvoda“, kaže za Radio Trebinje Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.
Ovih dana, kako dodaje, planirani su razgovori sa vlasnicima trgovačkih lanaca, odnosno prodavnica voća i povrća u Trebinju o otkupu domaćih proizvoda, kako bi se našim poljoprivrednicima obezbijedilo sigurno tržište i naplata isporučenih proizvoda.
Ukoliko krajnji efekti budu pozitivni, nabavićemo mini-hladnjače i za mjesne zajednice Popovo polje i Zubci“, navodi Dutina.
Zapremina hladnjača biće 90, 60 i 45 metara kubnih, a služiće za čuvanje, odnosno održavanje svježine voća i povrća u idealnim uslovima. „Temperaturni opseg hladnjača je od 0 do 4 stepena Celzijusa, imaju sistem orošavanja, odnosno vlažnost od 93 odsto, to su idealni uslovi za čuvanje voća i povrća, svježina će se moći održavati desetak dana. Princip nam je da prikupljamo poljoprivredne proizvode, čuvamo ih dok se hladnjača ne napuni, i nakon toga će se provesti pražnjenje hladnjača i odvoz do krajnjeg kupca“, precizira Dutina za Radio Trebinje.
On ističe da je važno da se potpišu kvalitetni ugovori kako bi se domaći proizvodi, ubrani na njivi ujutro, već u podne mogli naći u prodajnom objektu, čime bi, kako dodaje, bili zadovoljni i poljoprivrednici ali i kupci.
Hladnjače bi trebalo da počnu sa radom krajem jula, mada se zbog tenderskih procedura, mogućnosti žalbe i potpisivanja ugovora ne može tačno precizirati početak njihovog rada. Ono što možemo garantovati jeste da će hladnjače biti na raspolaganju 10 dana nakon potpisivanja ugovora sa našim poljoprivrednicima“, navodi Dutina.
Radio Trebinje