Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisuje da od 15. novembra do 15. aprila sva motorna vozila moraju imati zimsku opremu.
Zimska oprema podrazumjeva prije svega zimske pneumatike koji su obilježeni sledećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm ili ljetne pneumatike čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.


Auto-moto savez Republike Srpske će zajedno sa policijskim službenicima u narednom periodu da realizuje preventivnu akciju u kojoj će vozači motornih vozila imati priliku da besplatno provjere kontrolu viskoziteta kočione tečnosti, rashladne tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalne uređaje kao i kontrolu opreme i pribora vozila. Na onim lokacijama gdje bude izvodljivo vršiće se i kontrola ispravnosti amortizera. Takođe, će vozačima biti otklonjeni manji kvarovi na svjetlosno-signalnim uređajima.
U Trebinju i Bileći akcija će se realizovati 29. novembra. U Trebinju od 9 do 11 časova, a u Bileći od 12 do 14 časova. U Gacku i Nevesinju akcija će se realizovati 30. novmebra, u Gacku od 08 do 10 časova, a u Nevesinju od 11 do 13 časova.
Policijska uprava Trebinje apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa. Upotrebom zimske opreme, kao i druge zaštitne opreme u saobraćaju smanjuje se težina posljedica učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi, ali i sama mogućnost učestvovanja u saobraćajnim nezgodama je manja.