Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja danas su u našem gradu održale prezentaciju trećeg javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge, koje mogu smanjiti nezaposlenost i povećati konkurentnost.

Maksimalan iznos grant sredstava dostupan za „start ap“ iznosi 10 hiljada evra, za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30 hiljada evra, a sredstva su obezbijeđena kroz „Čelndž tu čejndž“ projekat, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Marko Kakuća, ispred Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kaže da su do sada ukupno obavljena dva javna poziva a planirano je ukupno pet.



„Pravo apliciranja imaju svi poslovni subjekti koji su registrovani na teritoriji BiH ili Švedske i koji poslovnu aktivnost obavljaju najmanje šest mjeseci. U prvom javnom pozivu odobreno je 28, a u drugom 37 projekata. U oba javna poziva po jedna kompanija iz istočne Hercegovine je prošla. ‘BKV’ iz Bileće je završila projekat i dobila sredstva za unapređenje proizvodnje hrane za pčele, a što se tiče kompanije iz drugog javnog poziva, pošto još traje proces ugovaranja, ne mogu vam detalje reći. Sada je evo objavljen i treći i nadam se da će biti finansiran još veći broj projekata“, kaže Kakuća.

Prema riječima Dražena Boškovića, direktora Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje, glavna aktivnost ove agencije u ovom programu je kontinuirano obavještavanje zainteresovanih poslovnih subjekata o načinima učešća, te održavanja radionica i prezentacija, a kasnije i pružanje određene tehničke podrške u popunjavanju prijava, kako bi zainteresovani uspješno aplicirali za ovaj poziv.

„Mi smo otvoreni za sve poslovne subjekte koji namjeravaju da apliciraju i potencijalno postanu korisnici ovog fonda. Iz iskustva prethodna dva javna poziva, napomenuo bih da se radilo o izuzetno kvalitetnima aplikacaijama. Apelujem zato da se moraju dobro pripremiti i razraditi svoje aplikacije“, kaže Bošković i dodaje da je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća samo posrednik i nije uključena u odabir korisnika.



Da posluša današnju prezentaciju došao je i Zoran Jakšić, ispred preduzeća „Herceg med“.

„Želimo da apliciramo i da prođemo.Sve je do nas. Ako mi napravimo aplikaciju kako treba, ako se potrudimo i odradimo sve po pravilima – velike su šanse da prođemo. Mi za sada imamo više ideja, imamo u planu da radimo novi izgled, nove artikle“, kazao je on.

U Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća ističu da više informacija o projektu i javnom pozivu zainteresivani mogu dobiti na stranici : www.c2c.ba.


Izvor: Radio Trebinje