Dan pobjede u Bileći obilježen je Međunarodnim takmičenjem patriotskih pjesama i izložbom fotografija Rovovsko stvaralaštvo. Sjećanje na herojsku istoriju srpskog i ruskog naroda i borbu protiv okupatora, ne samo u Drugom svjetskom ratu, priredili su Ruski kulturni centar u RS i opština Bileća.


Slavna istorija, borba za pravdu i odbranu vijekovnih ognjišta, ruski i srpski narod vezuje još od Rusko-turskog rata i Bitke na Klobuku 1806. godine. Podsjećanje na žrtve onih koji su poginuli za slobodu na Dan pobjede ima posebno značenje.
"Cilj ove manifestacije je sjećanje na pobjedu i na ljude koji su je dobili svojim životom, dali sebe da bi mi mogli u slobodi pjevati i sjećati se njih koji su dali život za slobodu Srba i Rusa“, rekao je direktor Ruskog kulturnog centra u RS Mihail Bočkarev.
Milorad Radović, zamjenik načelnika opštine Bileća je istakao da svake godine obilježavaju Dan pobjede i da im je drago što su tu gosti iz bratske Rusije.
Patriotske pjesme ne samo da uče istoriji već i učvršćuju kulturne veze dva naroda, jer muzika i stihovi, objašnjavaju učesnici, najlakše premošćuju sve barijere. Sa posebnom emocijom i ponosom, u Bileći je pjevao i nekadašnji oficir Sovjetske armije Viktor Vibarov koji je otpjevao pjesmu koja govori o pobjedi koja se morala izvojevati da bismo svi živjeli u miru.
Osim ruskih, pjevane su i srpske melodije i recitovani stihovi o Kosovu, borbama i stradanjima Srba. Iako je takmičarski karakter ove večeri ostao u drugom planu, posebne simpatije i nagrada otišle su u ruke najmlađe učesnice, sedmogodišnje Marije Maše Bočkarove koja je pjevala pjesmu "Kaćuša".
Otvorena je i izložba fotografija „Rovovsko stvaralaštvo“, koja prikazuje eksponate nastale u sovjetskim rovovima od 1941- 1945. godine. Ova izložba dosada je prikazana samo u Republici Srpskoj.
RTRS