Trebinjski ljekar i odbornik PDP u Skupštini grada Trebinja Saša Borjan kazao je danas da je rješenje uprave Doma zdravlja, kojim je iz službe Hitne pomoći juče preraspoređen na radno mjesto u nemedicinskom sektoru ove zdravstvene ustanove – isključivo politički motivisano.




Na pres konferenciji PDP-a Borjan je ocijenio da je ovaj potez menadžmenta „klasičan primjer političkog revanšizma i obračuna sa političkim neistomišljenicima“ dodajući da je rješenje o novom radnom mjestu, nakon devet godina rada u ovoj službi, dobio nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije da bi on mogao biti kandidat PDP za gradonačelnika Trebinja na prijevremenim izborima u februaru.
„Zamislite, jedan ljekar da bude prebačen u nemedicinski sektor – bez ijednog razloga i ikakvog obrazloženja! Ovo je pokazatelj koliko u našoj državi malo vrijedi diploma doktora medicine“, kazao je dr Borjan, nakon čega je pred novinarima iscijepao svoju diplomu.


Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Vaso Mijanović, s druge strane, odgovara da je riječ o privremenom rješenju, kakvih godišnje bude i na desetine u ovoj ustanovi – a na koje se odlučio iz najbolje namjere da preduprijedi problem viška zaposlenih u ovoj službi, ističući da mjesto koordinatora kvaliteta, na koje je Borjan raspoređen, ni u kom slučaju ne obezvređuje njegove kvalifikacije – jer je riječ o najbližem saradniku direktora ustanove.


Mijanović je kazao da Fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove rada tri ljekara hitne pomoći, a u ovoj službi ih trenutno ima pet zaposlenih, pri čemu će se problem viška radnika dodatno usložniti povratkom specijalizanta u maju naredne godine.

„U međuvremenu je jedan radnik otišao u penziju i u okviru službe za kvalitet otvorilo se jedno radno mjesto. U pitanju je radno mjesto koje je jako važno za funkcionisanje ustanove – koordinator kvaliteta radi na praćenju kvaliteta usluga u ustanovi, internim provjerama i obukama svih zaposlenih, sigurnosti zdravstvenih usluga – i to je čovjek kojeg sam ja zamislio da bude moj prvi saradnik, da sa mnom, rame uz rame, svakodnevno radi na poboljšanju usluga i kontroli rada cijele ustanove“, kazao je Mijanović, dodajući da ne razumije zašto bi se neko, kome je ukazano povjerenje da bude dio menadžmenta ustanove, smatrao obezvrijeđenim i obeščašćenim.

On je dodao da će kao koordinator kvaliteta Borjan imati isti koeficijent i istu osnovnu platu kao i u službi Hitne pomoći, s tim što na novom radnom mjestu neće imati noćna dežurstva – pa ni nadoknadu po tom osnovu.

Mijanović je zaključio da nema osnova da se ovaj slučaj politizuje, te izrazio žaljenje što se Borjan prvo obratio novinarima, a da prethodno nije zatražio razgovor niti dodatna pojašnjenja od menadžmenta ustanove, ako je već nezadovoljan ovim rješenjem.

Izvor: Radio Trebinje