Na pukotinama koje su prije godinu i po uočene na kruni Brane Grančarevo ništa alarmantno se ne dešava i nije ugoržena sigurnost ovog objekta ni u kom smislu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u zgradi „Hidroelektrana na Trebišnjici“.



Snežana Čučković, šef službe osmatranja na branama Grančarevo i Gorica je navela da je neophodna sanacija brane Grančarevo i radi se na pripremi dokumentacije za izradu projekta sanacije. Ona je navela da se po preporuci ekspertskog tima te prsline svakodnevno prate te da se ne mijenjaju nego da je logično i očekivano njihovo ponašanje shodno uticaju temperature i kote akumulacije.


„Mi smo ugradili deset deformetarskih mjernih mjesta koje mjerimo mikrometrom. Sam naziv tog instrumenta kaže da ono što mjerimo je reda veličine mikrona. Za godinu i nešto dana imamo logično i očekivano ponašanje shodno uticaju temperature i kote akumulacije i nikakvi alarmanti podaci se na tim pukotinama ne dešavaju“, pojašnjava Čučkovićeva.


Ona dodaje da nije došlo do novog procurivanja na obilježenim pukotinama.


„Postoje te stare koje se godinama prate još od vremena izgradnje brane. Pošto je brana betonski objekat za očekivati je da dolazi do procurivanja na radnim spojnicama. Dakle, stare i dalje cure, a na novim nije zabilježeno procurivanje“, navela je Čučkovićeva.

Radovan Grdinić, rukovodilac Sektora za razvoj i istraživanje u „HET“- u ističe da se trenutno radi na reviziji projekta istražnih radova.


„Kada se završe istražni radovi proceduralno će iz toga proisteći određeni elaborat. Taj elaborat će biti predat relevantoj instituciji na reviziju. Iz revidiranog elaborata i kompletne dokumentacije vezano za branu od vremena izgradnje brane do današnjeg dana će proisteći izrada glavnog projekta sanacije brane. Kada se napravi glavni projekat sanacije uslijediće revizija tog projekta. I nakon toga moguće je pristupiti sanaciji brane“, naveo je Grdinić.


On je rekao da na osnovu raspoložive dokumentacije i obavljenih ispitivanja nije moguće egzaktno utvrditi šta je uzrok pojave pukotina u desnom boku brane.


„Najvjerovatnije da su se pukotine formirale kroz duži vremenski period i nisu primijećene od sloja asfalta na kruni brane. Početak formiranja pukotine je mala prslina u mladom betonu usljed skupljanja betona pri hidrataciji cementa u fazi gradnje. Vremenom se prslina razvijala zbog reoloških efekata betona, sezonskog ciklusa hlađenja i zagrijavanja, hidrauličnih pritisaka i zemljotresa“, naveo je Grdinić.


Željko Bošković, vodeći građevinski inženjer u Sektoru za razvoj i istraživanje „HET“-a ističe da je sanacija brane Grančarevo počela prije četiri godine, sanacijom ankerskog polja lijevog boka, a sada pripremaju dokumentaciju za sanaciju desnoga boka brane Grančarevo.


Izvor Radio Trebinje