U Kulturnom centru Trebinje danas je održana centralna manifestacija Dječije nedjelje na kojoj su nastupila djeca iz trebinjskih vrtića, igraonica, udruženja i osnovnih škola.

U kulturno-zabavnom programu, u kojem su izvedene brojne dječije pjesmice, recitacije i igrokazi, nastupila su djeca iz vrtića „Naša radost“, obdaništa „Sveta Evgenija carica Milica“, dječije igraonice „Ciciban“, tri osnovne škole, Muzičke škole i Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja, pozdravljajući mališane je istakao da je cilj ove manifestacije, koja se tradicionalno održava u Trebinju, da se šira javnost upozna sa potrebama djece, skrene pažnja i podigne svijest na odgovornosti porodice, škole i drugih institucija u čijoj nadležnosti je briga za djecu i zaštita njihovih prava.

„Samo ujedinjeni svi ovi akteri mogu u zajedničkom radu uticati da se poštuju djeca i njihova prava“, naveo je Milošević.

On je poručio djeci da će lokalna uprava uvijek biti uz djecu jer su oni njihova privilegovana kategorija za koju će uvijek biti sredstava i još više brige.

„Draga djeco, mi smatramo da je svaka nedjelja u godini nedjelja djeteta, a ovo je samo dodatna prilika da odrasli priznaju i prihvate da su prava djeteta samo potrebe koje svako dijete ima na putu odrastanja, da prava djeci pripadaju samo zato što su djeca i da se prava djeci ne daju po zaslugama ili im se oduzimaju zato što nisu dobra“, rekao je Milošević.

On im je poželio da odrastaju u miru i sreći i da izrastu u snažne ličnosti na koje će se grad ponositi.

Povodom Dječije nedjelje prethodnih dana organizovani su Dani otvorenih vrata, djeca iz vrtića su posjećivala učenike u osnovnim školama, i obratno, a bili su i u posjeti gradskoj upravi i Dnevnom centru za stare.

Organizovane su i brojne interne priredbe i zabave.


Izvor: Radio Trebinje