Vijeće Specijalnog suda osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Prvobitnu odluku kojom je Šarić kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo je u junu 2016. godine i naložio ponavljanje suđenja.


Sudija Siniša Petrović proglasio je Darka Šarića krivim i izrekao mu kaznu od 15 godina zatvora. Sudija Petrović dodao je i da mu se u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno vrijeme od 17. marta 2014. godine.


Sudija je rekao i da je ovog puta tročlano krivično vijeće odluku donijelo jednoglasno.


Izricanje presude Darku Šariću kasnilo je zbog ogromne gužve ispred suda. Inače, Šarić ne prisustvuje izricanju jer, kako je rečeno, nije želio da ga dovode u sud. Podsjetimo, on nije prisustvovao ni izricanju prve presude.


Šarićevi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok su dvojica okrivljenih oslobođeni optužbi za pomaganje izvršiocima poslije izvršnog krivičnog djela.


Kaznu od 15 godina zatvora sud je izrekao i Goranu Sokoviću koji je u bjekstvu, takođe kao organizatoru grupe, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator osuđen na 14 godina zatvora.


Trojica svjedoka saradnika dobili kazne od od pet do deset mjeseci zatvora.


Miša Banana osuđen na 11 godina, svjedoci saradnici na osam, 10 i pet mjeseci


Specijalni sud smatra da je tokom postupka utvrđeno da su Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i sada pokojni Dragan Dudić Fric organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.


Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora i Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina. Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.


Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Miša Banana 11 godina zatvora.
Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mijajlo Đoković, Vladimir Račić Marko Račić, Borislav Tunjić kao i Nebojša Sretenović, a Živko Sibinski ma 10 godina zatvora.


Boban Stojiljković dobio je dvije i po godine zbog neovlašćenog nošenja oružja, a Marko Dabović godinu dana zatvora zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično djelo udruživanja radi vršenja krivičnih djela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svjedoci saradnici tužilaštva Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osuđeni su na osam, 10 i pet mjeseci zatvora.


Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.


Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.


Ovo je prvostepena presuda koju je Specijalni sud izrekao nakon ponovljenog suđenja i na nju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.


Ranije je troje pravosnažno oslobođeno optužbi, a devetorica su zaključila sporazume o priznanju krivičnog djela prema kojima su osuđeni na ukupno 69 godina i tri mjeseca zatvora.


Zajedno sa ovim kaznama Šarićeva grupa dobila je skoro 300 godina zatvora.


Tužilaštvo tražilo maksimalnu kaznu.


Tužilaštvo za organizovani kriminal u završnoj riječi od suda je zatražilo da Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe.


Za trojicu svjedoka saradnika tužilaštvo je predložilo kazne manje od godinu dana, dok je za ostalih 18 optuženih tužilaštvo u završnim riječima predložilo maksimalne kazne za krivična djela “udruživanje radi vršenja krivičnih djela” i “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.


Shodno propisanim zakonskim kaznama Šarićevim saradnicima prijeti 10 do 20 godina, dok njemu kao organizatoru grupe prijeti 30 do 40 godina.


Pored Šarića, kao oragnizatori grupe optuženi su i Goran Soković koji je u bjekstvu, zatim Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric.


Kao pripadnici grupe terete se Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Nikola Dimitrijević, Darko Tošić, Petar Obradović, Miloš Cajić, Milan Milovac, Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Borislav Tunjić, Boban Stojiljković, Živko Sibinski, Marko Dabović, Marko Račić, Vladimir Račić i Nebojša Sretenović.

Na optužnici se nalaze i tri svjedoka saradnika tužilaštva – Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović.


U završnici suđenja Šarić je ponovio da tužilaštvo nema nijedan dokaz protiv njega i da “manipuliše podacima, izvlači iz konteksta…”.


Šarićevi advokati su ranije molbu sudu da njihovog branjenika oslobodi, jer, kako tvrde, nema dokaza da je on organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima iz Urugvaja, Brazila i Argentine.


Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.


On je četiri i po godine bio u bjekstvu, a srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode.


Osmorica optuženih su još u bjekstvu.


U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.


Izvor: Srpskainfo