Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i novi vlasnik fabrike "Kovnica" Bileća Sead Džafić dogovorili su se danas da kapaciteti ovog privrednog društva u najkraćem roku budu u funkciji, što je interes Ministarstva, vlasnika, ali i lokalne zajednice.



Đokić je rekao da će u prvoj fazi biti zaposleno oko 50 radnika sa tendencijom daljeg proširenja kako projekat bude napredovao, saopšteno je iz resornog ministarstva.
"Veoma je značajno što se domaći privrednici opredjeljuju i ulažu u metalski sektor, što pokazuje i ovaj primjer u Bileći", rekao je Đokić.
On je napomenuo da je Vlada Srpske spremna da podrži preduzeća koja imaju razvojnu komponentu i jasnu poslovnu viziju, te podsjetio da su kapaciteti metalske industrije na ovim prostorima dugi niz godina imali sigurno tržište, tradiciju i kvalitet.

"Nakon perioda stagnacije, ovoj industrijskoj grani otvara se velika šansa za razvoj i obnovu kapaciteta, jer je evidentno da veliki proizvođači i brendovi iz oblasti proizvodnje komponenti, prije svega za auto-industriju, svoju proizvodnju sa istoka prenose na područje Evrope", naglasio je Đokić.
Džafić, koji je i načelnik opštine Kalesija, rekao je da ima namjeru da proizvodnju Tvornice otkivaka i odbojno vlačnih naprava "UNIS TOK" iz Kalesije proširi kapacitetom u Bileći i "Livnicom" u Tuzli, jer već ima ugovorene poslove za inostrane kupce, te da je neophodno da se "Kovnica" u Bileći što prije osposobi za proizvodnju.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra Milan Bašinac i direktor Tvornice "UNIS TOK" iz Kalesije Mensur Hukić.
SRNA