Rekonstrukcija i proširenje prizemlja Planinarskog doma "Ubla" na istoimenom izletištu pored Trebinja biće završeni do ljeta, rekao je Srni predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" Igor Škero.
Škero je rekao da je do sada organizovano 20 radnih akcija, te da je zadovoljan dinamikom radova.




"Trenutno radimo na iskopima, urađena je septička jama, a u ponedjeljak radimo iskop velike čatrnje, kao i temelja za dio koji ćemo da nadogradimo", rekao je Škero.


On je istakao da je novac za rekonstrukciju obezbijeđen na osnovu grantova koje su štedjeli prethodnih godina, ali i donacija privatnika i građana.




"Na računu na osnovu toga imamo oko 30.000 KM. Iako smo potrošili 5.000 KM, interesantno je da je stanje na računu isto, pošto se vrše nove uplate. Imali smo desetak finansijskih donacija od privatnika sa područja grada koji nam pomažu i u građevinskom materijalu", rekao je Škero i dodao da se sredstva racionalno troše angažovanjem samo jednog majstora kojem pomažu članovi "Vučjeg zuba".

Škero je naglasio da će značaj ovog objekta biti višestruk.


"Ubla je jedino zimsko izletište i naš grad zaslužuje ovakav objekat. Cijene će biti minimalne. Cilj nam je da što više ljudi vratimo na planinu, posebno djecu - najviše sadržaja oko ovog doma napravićemo upravo za najmlađe", rekao je Škero.


On je objasnio da će Planinarski dom "Ubla" puno značiti za planirani Park prirode "Orjen".


"Sve planinarske staze na Orjenu kreću upravo sa Uble. Upravo u ovom domu svi zainteresovani će dobiti sve neophodne informacije i mape planine sa svim ucrtanim stazama", rekao je Škero.


Sve staze, izletišta i vidikovci na Orjenu su ucrtani u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a u planu je i izrada velikih bilborda sa svim osnovnim informacijama o lokalitetu.



Izvor: Srna