Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon današnjeg sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka da su potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je eventualno podnošenje apelacije SDA Ustavnom sudu BiH u potpunosti antiustavno i antidejtonsko te predstavlja udar na Republiku Srpsku.
"Ukoliko bude prihvaćena ova apelacija od strane Ustavnog suda BiH smatraćemo to flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvaćemo zakazivanje sjednice NS RS na kojoj ćemo odlučivati o budućem statusu RS", rekao Dodik koji je pročitao zajedničke zaključke.


Dodik je, obraćajući se u ime svih prisutnih partija koje su bile na sastanku, rekao da je ova apelacija predstavlja udar na integritet i suverenitet BiH od uspostavljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


On se zahvalio svima koji su se odazvali sastanku.


"Ovo je bila prilika da proširimo naše moguće saradnje na različitim nivoima i nastavićemo da održavamo sastanke. Ne prihvatamo nikakve rokove, pokušaćemo da zaštitimo RS na najbolji mogući način, nećemo dapustiti da se naše ime skrnavi. Jedinstveno djelovanje svih političkih faktora svakako je najbolji odgovor na svaki atak na RS“, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, je rekao da su se svi saglasili oko najbitnijih stvari uprkos političkih razlika koje postoje među strankama.


Dodao je da upozoravaju da je ugrožena ustavna pozicija RS i Dejtonski sporazum na koji su garanciju dale međunarodne sile.


Branislav Borenović, predjednik PDP-a, je rekao da je SDA djelovala antidejtonski i antiustavno i podsjetio da su oni nakon razgovora s SNSD-om i izjave da su spremni da spuste tenzije umjesto toga zapalili vatru.


Dodao je da su stranke koje su izašle sa ovim zaključkom spremne da djeluju, a da PDP smatra da dok god imaju ovakve stavove, sa SDA ne treba da se razgovara.


Sastanku su prisustvoavli potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. te Obren Petrović i Boris Jerinić


Izvor: Nezavisne novine