Dok se svuda grade nova etno-sela kako bi privukla turiste, u Hercegovini postoji autentično selo u kamenu. Ali i pored brojnih ideja o njegovoj revitalizaciji, selo Uvjeća i dalje propada pod zubom vremena.


Da nema električnih vodova koji svjedoče da smo ipak u 21. vijeku, dolaskom u ovo selo , zakriljeno brdima negdje na pola puta između Trebinja i mora, kao da se vraćate stotinu godina unazad. Kao da je sve osim neba u Uvjeći, napravljeno od kamena. Ovaj ambijent zapanjio je itraživačem, filmadžije, a nedavno i tim mladih arhitekata sa fakulteta u Banjaluci.
"Mi smo zaista bili oduševljeni tim jedinstvenim mjestom", rekla je docent na arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci Malina Čvoro.
Tokom proljeća studneti su boravili u selu Uvjeća, kako bi na licu mjesta vidjeli njegove specifičnosti, i svako u svom kretivnom viđenju ponudio ideje za njegovu revitalizaciju i komercijalno korištenje. Sve pod uslovom da se ne mijenja autentični izgled sela.
"Nastojali smo da zdržimo sve ono autentično za to mjesto", istakla je master studentkinja Dajana Papaz.
Jedan od ponuđenih radova nagrađen je i na 27. međunarodnom salonu urbanizma u Rumi. Da li će u doglednoj budućnosti neka od ovih ideja doživjeti realizaciju ne znamo, ali je sigurno da ovo selo sa dva stanovnika zaslužuje više pažnje nego što sada ima.
Neke od kuća stare su po dvije ili tri stotine godina, a pod zubom vrmena sve se više urušavaju u propadaju. zato je nephodno što prije preduzeti nepto kako bi se sačuvalo ovo jedinstveno autentično selo na ovom prostoru.


RTRS