Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović uručio je 200 aparata za mjerenje nivoa šećera u krvi i nekoliko hiljada dijagnostičkih trakica za članove Udruženja dijabetičara sa područja grada Trebinja. Riječ o donaciji firme “Medikom” iz Bijeljine.
Gradonačelnik Petrović predložio je rukovodstvu Udruženja da se u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje organizuje obilazak svih sela na području grada i mještanima uradi preventivni pregled.
“Uz saglasnost roditelja, sprovešćemo i kontrolu šećera u krvi kod svih trebinjskih osnovaca, da bismo preduprijedili ozbiljne posljedice koje ova bolest može da izazove”, rekao je Petrović.


Predsjednik Udruženja Nada Bijedić istakla je da je donacija stigla na inicijativu gradonačelnika Petrovića i da je od neprocjenjive vrijednosti za njihove članove.
Na području Trebinja ima registrovanih oko 3.000 dijabetičara , a od dijabetesa boluje i 12 maloljetnika koji moraju da mjere nivo šećera u krvi i do 15 puta dnevno.
“Zbog toga će Udruženje dijabetičara, uz pomoć i podršku Gradske uprave, pokrenuti inicijativu prema Fondu zdravstvenog osiguranja da se za njih nabave aparati i trakice i da im se obezbijedi takozvani libra sistem, odnosno kontinuirano mjerenje šećera, bezbolno i bez brojnih uboda”, pojasnila je Bijedićeva.Izvor: Grad Trebinje