Trebinjci svaki dan u potrazi za boljom zaradom putuju u Dubrovnik, a traženje posla u komšiluku svakodnevna je tema na jugu Hercegovine.


Dok se sve više sezonaca iz Trebinja sprema za rad na dubrovačkom primorju, jedna mlada Dubrovčanka odlučila je da se doškoluje i praksu završi baš na jugu Hercegovine.




Dvadesetšestogodišnja Snežana Popadić, došla je u Trebinje prvi put u septembru prošle godine. Prijavila se na kurs za frizera u jednoj frizerskoj akademiji, a u želji za dodatnim znanjem, završila je i kurs za šišanje i šminkanje.


Pošto nije imala dovoljno iskustva za samostalan rad, odlučila je i da frizersku praksu završi u Trebinju.


– Kako se akademija raspala, negdje na polovini semestra, odlučila sam ostati u Trebinju i odraditi praksu. To mi je bio plan, kako bih, kad se vratim kući, za početak radila s nekim frizerom, a onda, eventualno, i otvorila svoj frizerski salon – priča Snežana.


Ona kaže da je sa vlasnicom frizerskog salona gdje je obavila praksu u kontakt stupila preko komšinice, koja joj je preporučila drugi trebinjski salon, ali pošto u njemu nije bilo mjesta, vlasnice salona su se dogovorile i počela je da radi u poznatom frizeraju u Starom gradu.


– Tu sam radila nekoliko mjeseci i imam samo riječi hvale. Salon je okružen ugostiteljskim objektima, budu gužve, ali nikakvih problema nisam imala. Iskreno, nisam doživjela nikakvu neprijatnost, a upoznala sam dosta ljudi – priča Snežana.


Ona kaže da su i mušterije bile iznenađene kad bi saznale da je iz Dubrovnika.


– U početku nisu mogle da vjeruju da je Dubrovčanka došla da radi u Trebinje. Ni Trebinjke, ni one koje na frizuru dolaze iz Dubrovnika, ali su reakcije svaki put bile pozitivne. Ispitivali su otkud, kako, šta planiram dalje, ali kad bi sve čuli nije izostajalo ni oduševljenja – priča ova devojka.

Snežana kaže da su je Trebinjci gdje god se obratila prilimi na najljepši mogući način.


– Jednom prilikom sam se razboljela, imala sam upalu pluća i osoblje trebinjske hitne pomoći me odmah pregledalo, iako nisam imala osiguranje. Doktor je, čim je stavio slušalice, rekao o čemu se radi i preporučio da se dalje liječim. Dijagnoza se ispostavila tačnom, nakon što su ljekari u Dubrovniku provjerili sve potrebne nalaze – navodi ova simpatična Dubrovčanka.


Snežana koja je rođena u Dubrovniku, gdje je završila i školu, nakon obavljenje prakse vraća se u rodni grad.


– U početku ću da radim sa iskusnijim frizerima, jer još ne smatram da sam dovoljno iskusna da otvorim svoj salon. To mi je plan u budućnosti – ističe ova nasmijana djevojka.


Mlada Dubrovačanka završila je srednju nautičku školu, a zatim u Trebinju ostvarila životnu želju da bude frizer. Kroz šalu kaže da je „tri u jedan“, pa posao mogla da nađe i na nekom kruzeru, kao frizer i šminker.


Jeftinije sve u Trebinju


Dubrovčani u Trebinje dolaze u trgovinu, posjećuju restorane, ali i na frizure, kod šminkera i stomatologa. Zbog nižih cijena, na jugu Srpske popravljaju automobile.


Prije nekoliko godina dva studenta iz Hrvatske su iznajmila stan u jednom trebinjskom novom naselju i svakodnevno putovala na predavanja u Dubrovnik.


Izvor: Srpskainfo