Od ukupno šest nastradalih, na pećkom groblju danas počivaju samo njih dvojica. Posmrtne ostatke ostalih mladića porodice su prenijele u mjesta u kojima su pronašle novi dom


Dan prije dvadesete godišnjice monstruoznog ubistva srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći, porodice nastradalih Dragana Trifovića i Vukote Gvozdenovića nisu imale potvrdu da će moći bezbjedno da otputuju u rodno mjesto i zapale svijeće na grobovima svoje djece. Od ukupno šest nastradalih, na pećkom groblju danas počivaju samo njih dvojica. Posmrtne ostatke ostalih mladića porodice su prenijele u mjesta u kojima su pronašle novi dom. Žrtve pećkog masakra, drugovi u životu i smrti, počivaju razdvojene u Beogradu, Podgorici, Baru...




Crnim slovima upisan je 14. decembar u srcu svakog žitelja Peći. Toga dana 1998. godine dvojica maskiranih napadača otvorili su vrata kafića u kom se okupljala srpska omladina, nedaleko od Gimnazije, i rafalima iz automatskih pušaka ubila šestoricu mladića. Čak šesnaestoro ih je teže i lakše ranjeno.


Najstarija žrtva bio je student Ivan Radević (25), a najmlađa četrnaestogodišnji Ivan Obradović. Kobnog dana živote su izgubili i Svetislav Ristić (17), Vukota Gvozdenović (17), Dragan Trifović (17) i Zoran Stanojević (18). Masakr srpske djece u kafiću "Panda" jedan je od najtežih zločina iz turobnih godina sukoba na Kosovu i Metohiji koji do danas nisu rasvetljeni.

Porodice ubijenih mladića i danas žive u žalosti za svojim najmilijima. Interesuje ih samo jedno - istina o njihovoj smrti. A nje nema ni 20 godina kasnije, iako Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu još vodi istragu o ovom slučaju.


- Obećala sam mom Ivanu da ću se boriti za istinu dok sam živa. To mi je jedini izvor snage. Boriću se za nju dok mi srce kuca u grudima. Naša djeca ni na onom svijetu neće imati mir, dok se ne sazna ko su ubice i nalogodavci - sa tugom i gorčinom kaže nam Ivanova majka Milena Radević.




Ona je, uz mnogo muka, posmrtne ostatke sina početkom oktobra prenijela u Podgoricu, gdje danas živi.


- Eto, morali smo i groblje da selimo - kaže Milena, koja ne gubi nadu da će surovo ubistvo srpske djece, ipak, biti rasvijetljeno:

- Koliko god sam žalosna i bolna, koliko god da mi je teško, stalo mi je do istine. Ne želim da neprijatelji našeg naroda manipulišu ovom nesrećom.


Šest mladih života prekinuto je upravo 14. decembra, tačno u 20.15. Neveliki kafić bio je pun omladine koja se tu okupljala. Ubice su, po svemu sudeći, bili profesionalci. Sa maskama na licu otvorili su vrata i osuli rafale. Cilj im je bio - što više žrtava.


Porodice nastradale djece sa gorčinom ističu da je istraga o ovom slučaju vođena traljavo i uz puno propusta. Glasine, a posebno spekulacije da iza užasnog zločina stoje tajne službe Srbije, dodatno pojačavaju bol porodica.


- Čini nam se da nam je danas teže, nego prije 20 godina. Vrijeme je da dobijemo odgovor ko je i zašto ubio našu djecu u Peći - kažu u porodici nastradalog Dragana Trifovića.


Izvor: Večernje novosti