Iz Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje apelovali su na građane Trebinja da neeksplodirana ubojita sredstva, zaostala iz prethodnog rata, ne odlažu na području grada, već da obavijeste ovu ustanovu ili policiju, na besplatne brojeve 121 i 122, kako bi ova sredstva bila bezbjedno uklonjena.




„Tokom posljednjih desetak dana, po prijavi građana, nađeni su veća količina naoružanja u selu Orašje, ručni protivoklopni raketni bacač u Trebišnjici, kod željezničkog mosta u Gorici, te tromblonska mina, u neposrednoj blizini gradilišta Stambeno-poslovnog kompleska „Centar“. Na svu sreću, bez posljedica po stanovništvo, sredstva su na bezbjedan način uklonili pripadnici „A“ tima Republičke uprave Civilne zaštite u saradnji sa radnicima „Ekologije i bezbjednosti““, ističe Stevan Bekan, direktor JU „Ekologija i bezbjednost“.


Tokom prošle godine na području Trebinja nađena je ogromna količina oružja i municije, zaostala iz proteklog rata, koje su nesavjesni sugrađani odlagali po cijelom gradu.

„Na području Trebinja samo prošle godine nađeno je 118 komada ručnih bombi, 26 komada tromblonskih mina, 5 komada ručnih rakentih bacača, 28 komada minobacačkih i artiljerijskih granata, 3,3 kg TNT-a, 8 protivpješadijskih mina i čak 49 550 metka raznih kalibara“, precizirao je Bekan.


On je apelovao na naše sugrađane na oprez i pravilno postupanje u slučaju nalaska minsko-eksplozivnih sredstava.


„Nepravilno odlaganje neeksplodiranihubojitih sredstava može izazvati ozbiljne posljedice po ljude i materijalna dobra. Zato apelujemo na sugrađane, ukoliko posjeduju i pronađu zaostala neeksplodirana ubojita sredstva, da pozovu broj 121 ili 122, koji su dostupni 24 časa i prijave, kako bi takve situacije, adekvatno, sa deminerima, bile riješene na najbezbjedniji način i kako protiv njih ne bi bio pokrenut postupak pred nadležnim organima“, ističe Bekan, dodajući da cilj ovog apela nije stvaranje panike već pozivanje na odgovornost svih naših sugrađan.


Izvor: Grad Trebinje