Episkop zahumsko–hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Zavala kod Ravnog u Federaciji BiH povodom krsne slave tog manastira, Vavedenja Presvete Bogorodice.


Episkop Dimitrije u prigodnoj besjedi rekao je da bratstvo Manastira Zavala čuva predanje monaškog života, koje je, zapravo, život po Jevanđelju, izražen na drugačiji način, "ali u suštini jedan isti život za sve".




"Jevanđelje, njegov krst i Hristovo vaskrsenje to nam je zajedničko, a okolnosti određuju kako ćemo taj jevanđeljski život da provedemo. Svima nam je zajednička radost spasenja", rekao je episkop Dimitrije.
Iguman Manastira Zavala Vasilije rekao je da Presveta Bogorodica svima treba da posluži kao primjer.




"Danas je praznik duhovnog rođenja Presvete Bogorodice i njenog ulaska u hram. Početak našeg duhovnog rođenja je krštenje, ali i nakon toga treba da nastavimo cijeli život sa vrlinama jer samo tako ćemo spasiti sebe i dovesti u zajednicu sa Bogom", naglasio je iguman Vasilije.
Vršilac dužnosti gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da veliki broj vjernika pokazuje koliko Manastir Zavala znači za Trebinje, Hercegovinu i cijeli pravoslavni narod.




"Mislim da okupljanja u manastirima treba samo da nas jačaju i da razmišljamo o budućnosti, posebno kada su teška vremena, upravo tada se naš narod i ujedinjavao", rekao je Ćurić.
On je dodao da treba "razmišljati o tome da svi pripadamo jednom narodu", posebno zbog dešavanja u Crnoj Gori.
Obilježavanju slave Manastira Zavala, litiji i lomljenju slavskog kolača, tradicionalno su prisustvovali brojni vjernici koji su stigli iz svih dijelova Hercegovine.




Ljubica Ivezić iz Trebinja rekla je da joj manastir Zavala, kao i sam praznik Vavedenje, puno znači.
"Bez vjere u Boga nema nam života. Ovo mjesto je posebno, predivno, upravo odavde je krenuo Sveti Vasilije Ostroški", podsjetila je Ivezićeva.

Radivoje Stajčić iz Ljubinja rekao je da svake godine dolazi u Zavalu za ovaj praznik.
"Ovo je praznik koji se ne propušta. Inače idem u sve naše svetinje na ovako velike događaje", dodao je Stajčić.




Manastir Zavala nalazi se na obodu Popovog polja, na području federalne opštine Ravno, i oko 50 kilometara udaljen je od Trebinja.
Tokom proteklog rata oštećeni su crkva i prateći objekti manastira.




Nakon rata obnovljeni su crkva i konak, freske restaurisane, a vratilo se bratstvo Manastira.
U Manastiru Zavala zamonašio se i Sveti Vasilije Ostroški.

Izvor: Srna