Za posljednje četiri godine Vlada Republike srpske je u sisteme za navodnjavanje uložila više nego za prethodnih 25 godina.


Trenutno se širom Srpske grade sistemi za navodnjavanje ukupne vrijednosti oko 40 miliona maraka. Tri velika sistema grade se na području Trebinja, zahvaljujući čemu će biti omogućeno navodnjavanje nekoliko hiljada hektara zemljišta.
Trebinjsko, ljubomirsko i zubačko polje ispresjecani su kanalima i cijevima. Grade se rezervoari, glavni i sporedni vodovi. Zubački plato dobiće vodu , iako je riječ o velikom poduhvatu gdje se pumpama savladava oko 500 metara visinske razlike.
- Ovim će se stvoriti uslovi da ljudi mogu navodnjavati svoje parcele, za sanitarne i druge potrebe, za ukupnu revitalizaciju sela. rekao je Dušan Riđešić, predsjednik UO Udruženja korisnika voda "Zupci".
Trebinjsko polje takođe je veliko gradilište, a vrijednost budućeg sistema je oko 5,5 miliona maraka.
- Projekat za Trebinjsko polje i Zupce su zaista kapitalni jer će vodu dobiti oko 860 hektara površine, istakao je Marko Rikalo,
načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove.
Ove projekte Ministarstvo poljoprivrede i Vlada finasiraju sa 40 do 60 odsto, dio sredstava obezbjećen je putem svjetske banke, a Grad Trebinje ulaže 15 odsto.
U ljubomirskim selima Podvori i Vrpolje radovi su u završnoj fazi. Iako vijekovima leže na velikim podzemnim rezervama vode, ova područja nisu imala vodovode ni u vrijeme većih i moćnijih država.
Stotinima godina ova domaćinstva zavise od vode iz čatrnja, a i svaki ozbiljniji pokušaj bavljenja poljoprivredom nosio je rizik.
Spremni su projekti i za vodosnabdjevanje sela Mosko i Mrkonjići. Tako će ne samo poljoprivreda, nego i turizam u okolini Trebinja dobiti novi podstrek.
RTRS