Nakon višemjesečne intenzivne saradnje s italijanskom policijom (Polizia di Stato), juče je hrvatska policija uhapsila četvoricu hrvatskih državljana i danas jednog državljanina Srbije osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom "Blaga mogula i maharadža".

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od više od dva miliona dolara.


Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se krivični postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem evropskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije "Pink panter" te je za njim raspisana međunarodna potjernica i od strane Švajcarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švajcarskih franaka u martu 2011. godine u Bazelu tokom izložbe “Baselworld 2011“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, takođe temeljem evropskog naloga za hapšenje.
Izvor: Nezavisne novine