Investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje" otvorena je danas u ovom gradu gdje će u naredna dva dana investitorima iz zemlje, regiona i Evrope biti predstavljeni projekti iz infrastrukture, privrede, poljoprivrede i turizma, te zakonske pogodnosti koje nudi ova lokalna zajednica.



Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je nadu da će konferencija dovesti do novih investicija u Trebinju, gradu koji je za Republiku Srpsku veoma značajan kao motor razvoja Hercergovine sa svim potencijalima.
"Uvjeren sam da će ova konferencija donijeti nove vrijednosti, koje će grad pokrenuti još brže i još snažnije, uz punu podršku Vlade Republike Srpske", rekao je Klokić i čestitao domaćinima na dobroj organizaciji.
Otvarajući investicionu konferenciju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je Trebinje plodno tlo za investicije u svakom pogledu i da su potencijalnim investitorima na raspolaganju brojni projekti koji su već planirani, ali i mogućnost da u saradnji sa Gradom osmisle i predlože pokretanje potpuno novih.



"Investiciona konferencija će predstaviti niz projekata, ponudiće odgovore na pitanja, i otvoriti mogućnosti za dodatna", rekao je Petrović i istakao niz prednosti, koje Grad nudi potencijalnim investitirima u odnosu na druge lokalne zajednice.
Petrović je naveo da su neke od tih prednosti blizina evropskog tržišta, hidropotencijal, potencijal za poljoprivredu, turizam i privredu, stimulativna poreska politika i niski operativni troškovi.
"Ovo nije samo poziv investitorima, već poruka gradske vlasti kakvo ćemo Trebinje imati u godinama koje su pred nama", rekao je gradonačelnik i dodao da je prvi cilj da se predstavi vizija grada u narednih 15 godina.
Petrović je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska velikog broja domaćih i stranih delegacija.

Prvog dana Konferencija biće održani paneli o temi "Infrastruktura i investicije", "Privreda i poljoprivreda" i "Turizam". Konferenciji o turizmu koja je planirana za 17.00 časova prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Konferenciji koja se održava u Kulturnom centru Trebinje prisustvuju investitori iz Kine, Rusije, Turske, Austrije i Grčke, predstavnici privrednih komora iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, te ambasadori Slovenije i Makedonije.



Ovom značajnom skupu u Treninju prisustvuju i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, gradonačelnici i načelnici gradova i opština Republike Srpske i BiH, te mnogobrojne ugledne zvnice.
Organizator investicione konferencije, koju je podržao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, je Grad Trebinje.
SRNA