U okviru preobraženskih svečanosti u galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je otvorena izložba radova Atanasija Popović – prvog akademski obrazovanog likovnog umjetnika iz Trebinja, a povodom sedamdeset godina od njegove smrti.


Objedinjene u slikarevom rodnom mjestu, na izložbi su predstavljene Popovićeve slike i crteži – portreti, pejsaži, gradski motivi, platna socijalne tematike – iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Umjetničke galerije Dubrovnika, Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik, kao i Muzeja Hercegovine Trebinje, koji u stalnoj postavci čuva i najveći broj umjetničkih djela ovog znamenitog Trebinjca.


„Evo primjera da ni entitetske ni državne granice nisu prepreka da se u kulturi sarađuje, samo ako postoji dobra volja sa svih strana i da takva saradnja uvijek rezultira velikim kulturnim događajem, kakav je ovaj večerašnji zasigurno“, kazao je otvarajući izložbu gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
On je izrazio nadu da će izložba radova Atanasija Popovića iz ove tri ustanove kulture biti predstavljena i likovnoj publici u Dubrovniku i Sarajevu.


Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Trebinja, a trebinjska publika biće u prilici da je pogleda do 18. septembra.
Grad Trebinje