U vladičanskom dvoru Hercegovačke Gračanice sinoć je priređena izložba radova studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, pod nazivom „UVJEĆA – kameni svjedok prošlosti“.



Na izložbi su predstavljena urbanističko-arhitektonska rješenja na koji način je moguće oživjeti i komercijalno aktivirati ovo trebinjsko selo, šire prepoznatljivo po živopisnoj a dobro očuvanoj kamenoj arhitekturi, koja je do danas sačuvala duh i identitet stare hercegovačke gradnje.

Malina Čvoro, docent na studijskom programu Arhitektura i jedan od mentora predstavljenih radova, pojasnila je da su studentska rješenja rezultat njihovog jednosemestarskog rada, nakon što su ovog proljeća, pod pokroviteljstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, dobili priliku da borave u Uvjeći, te detaljno snime i analiziraju stanje objekata u selu.




Ona je izrazila nadu da će banjalučki fakultet na ovaj način dati doprinos da se o potencijalu Uvjeće i ubuduće govori, dodajući da je riječ o biseru Hercegovine, koji je sa svoja preostala dva žitelja ostao sačuvan do naših dana, samo zahvaljujući geografskoj lokaciji i teško prohodnim putevima.

„Kamene kuće Uvjeće su zaista impresivne. Tamo vrijeme kao da je stalo. Imamo veoma mnogo etno sela koja se danas grade, međutim Uvjeća je već sada etno selo, svojevrsni muzej na otvorenom – samo je pitanje kakve programe i sadržaje smijemo dovesti ovdje: da ono sačuva svoj identitet – a da, naravno, ponudi život. Izložba pokazuje kako mladi ljudi vide da bi se ovaj prostor mogao oživjeti“, kazala je Čvoro, dodajući da studentske vizije idu od adaptacije objekata za turistički smještaj, avanturističkog ili luksuznog tipa, pa do izgradnje vinarije.


Izvor: Radio Trebinje