Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, saznaje Srna.



Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika takozvane Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebići, Musala i Bradina.
U ovim logorima se nalazilo protivpravno uhapšenih više stotina srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora /u Musali Ethema Žilića/, navodi se u dokumentu.
U izvještaju u koji je Srna imala uvid navodi se i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner takozvane Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih lica učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina.

Navodi se da je podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima, donosio odluke o razmjenama, naređivao ili na drugi način pomagao ili podržavao planiranje i pripremu, u cijelosti ili djelimično nacionalne, etničke i rasne grupne sukobe i podsticao političko-vojnu kampanju na području opštine Konjic gdje je smrtno stradalo 186 lica, 2.000 zatočeno u logore, a više desetina žena silovano.
Izvještaj protiv Silajdžića podnijelo je Odjeljenje Policijske uprave Trebinje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.
Policijska uprava Trebinje je ove godine Tužilaštvu BiH dostavila pet izvještaja o ratnom zločinu protiv pet lica zbog osnovane sumnje da su počinili ova krivična djela tokom 1992. godine na području opština Konjic i Čapljina.
SRNA