Suprotno uvreženom mišljenju, dijabetes zapravo nije jedna bolest i dijeli se na tri različita tipa.


Većina pacijenata ima tip dva, koji nastaje kada tijelo ne koristi pravilno insulin i samim tim ne može da stabilizuje šećer u krvi. Postoje i dodatna tri tipa, koji mogu da se otkriju kroz testiranje krvi ili nekoliko simboličnih simptoma.
Broj oboljelih nevjerovatnom brzinom raste i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine biće uvećan za više od 50 odsto, odnosno iznosiće više od 600 miliona oboljelih u svijetu. Najviši porast se očekuje u zemljama niskog i srednjeg prihoda. Problem je što veliki broj ljudi i ne zna da ima dijabetes.


Zarastanje rana


Dijabetes otežava protok krvi, podiže nivo holesterola i krvni pritisak. Zbog toga je moguće da rane sporije zarastaju i da krv slabije protiče kroz organizam.


Mutan vid


Ako vam se vid pogorša i zamuti, možda imate problema s nedostatkom šećera u krvi. Pri stabilizovanju šećera, vid će se vjerovatno vratiti u normalu.


Umor


Osjećaj nenaspavanosti takođe se ubraja u loše znakove na koje obavezno treba da obratimo pažnju. Ako spavate dovoljan broj sati, ali se ne osjećate naspavano, provjerite stanje šećera u krvi.


Trnci


Konstantno trnjenje ruku i nogu jeste jedan je od čestih simptoma dijabetesa, kod sva tri tipa.

Loš zadah


Dehidracija koja dolazi s dijabetesom isušuje usta, zbog čega je vrlo moguće da ćete imati loš zadah.


Stalna žeđ


Ukoliko ste stalno žedni i dehidrirani, moguće je da imate neki od tipova dijabetesa.


Učestalo mokrenje


Potreba za mokrenjem i buđenje više puta tokom noći da biste otišli u toalet, može da ukaže na to da je vrijeme da posjetite ljekara.


Izvor: Večernje novosti