Prijedlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Grada Trebinja u iznosu do 5 miliona 446 hiljada KM naći će se pred trebinjskim odbornicima u četvrtak, 23. maja, na 24. sjednici Skupštine Grada Trebinja.


U obrazloženju odluke se predlaže da se grad kreditno zaduži na period od 10 godina, sa fiksnom kamatnom stopom, do 3,20 odsto i grejs periodom od šest mjeseci, kako bi se finansirao nastavak započetih i novih kapitalnih investicija, u skladu sa srednjoročnim planom kapitalnih investicija i smanjenim koncesionim naknadama koje pripadaju Gradu Trebinju na osnovu proizvodnje HET-a, nakon havarije u HE „Dubrovnik“, ali i šteta nastalih u nevremenu u februaru ove godine.


„Prema procjeni, u odnosu na prošlu godinu, sredstva koje će nedostajati u budžetu su oko 2,5 miliona KM jer HE „Dubrovnik“ ne radi od januara ove godine. Ovom iznosu treba dodati i 420.000 KM, koliko je prema procjenama iznosila šteta od nevremena na privatnim i javnim objektima. Poslali smo zahtjev prema Vladi i kabinetu predsjednika RS, kako bi obezbijedili dodatna sredstva, jer je Grad Trebinje izdvojio sredstva kako bi se ovi objekti sanirali“, izjavio je ranije za Radio Trebinje gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


Ipak, naglasio je Ćurić, svi najavljeni projekti biće završeni i kapitalne investicije neće biti zaustavljene, kao ni predviđena izdvajanja za više od 30 socijalnih programa.


Ukupna zaduženost Grada Trebinja na dan 31. mart ove godine, iznosi 13 miliona 190 hiljada 273,99 KM, a novim kreditom, ukoliko odbornici podrže prijedlog, bio bi zadužen oko 19 miliona KM.

U

kupan godišnji anuitet po osnovu postojećeg i predloženog kreditnog zaduženja u 2010. godini, u periodu otplate predloženog zaduženja, iznosio bi 2 127 449,54 KM ili 8,87 odsto u odnosu na planirane prihode u 2019. godini, čime procenat zaduženosti ne prelazi zakonom dozvoljenih 18 odsto, navodi se u prijedlogu odluke.


Među 21. tačkom dnevnog reda su i usvajanje izvještaja o izvršenju budžeta Grada Trebinja u prošloj godini, izvještaji o korišćenju budžetske rezerve u prošloj godini, te o stanju duga i izdatim garancijama Grada Trebinja na dan 31.12. 2018. godine, Plan implementacije Strategije razvoja Grada Trebinja 2018-2027, za prošlu i ovu godinu, kao i izvještaj o ostvarivanju programa rada skupštine Grada Trebinja za period januar-mart ove godine.


Odbornici će razmatriti, između ostalog, i informacije o osnovnim pokazateljima finansijskog poslovanja privrede Grada Trebinja u prošloj godini, realizaciji programa zajedničke komunalne potrošnje, radu Boračke organizacije Trebinje i srednjih škola, kao i prijedlog odluke o izmjeni odluke o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i djelatnosti na području Grada Trebinja.