Kubanci će od sutra moći pristupiti internetu putem svojih mobilnih telefona, javila je državni telekomunikaciona kompanija ETECSA, što označava prekretnicu za zemlju čija je povezanost bila među najmanjima u Zapadnoj hemisferi.


Do 2013. internet je uglavnom bio dostupan samo javnosti u turističkim hotelima na ostrvu.
Gotovo polovina od 11,2 miliona stanovnika ove komunističke države ima mobitele, iako neće svi moći priuštiti mobilni internet.


Rukovodioci ETECSA najavili su niz paketa kao na primjer 30 dana od 600 MB za cijenu od 7 dolara do 4 GB za 30 dolara. Ukoliko korisnik ne želi paket, 100 MB će ga koštati 10 dolara.


Ovi paketi će biti nedostižni za mnoge Kubance, budući da je prosječna državna plata oko 30 dolara mjesečno, a mnogi se oslanjaju na pomoć od rođaka iz inostranstva.

"Bilo jei vrijeme da to postane dostupno za Kubance", rekao je stanovnik Havane Joaquin Montiel, 58. "Ali za neke ljude, poput mene, to je još uvijek nedostižno."


Montiel je rekao da neće moći sebi priuštiti mobitel sa 3G tehnologijom na svojoj plati manjoj od 20 dolara mjesečno kao prodavač.


Kuba je zaostao iza većine zemalja u pristupu webu, bilo zbog nedostatka novca, dugogodišnje trgovinske zabrane SAD-a ili zabrinutosti zbog protoka informacija.


Izvor: Nezavisne novine