Stanje bezbjednosti u Hercegovini u januaru je bilo dobro, narušavanja javnog reda i mira je za 30 odsto manje nego početkom 2018. godine, a broj krivičnih djela je smanjen za tri u odnosu na isti period lani. Policijski podaci pokazuju da se u januaru ove godine dogodila jedna saobraćajka više nego u prvom mjesecu prošle godine.


Ovo je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare Policijske uprave Trebinje.




Novi načelnik PU Trebinje Siniša Laketa je rekao da je i u narednom periodu zadatak policije ostvarivanje što boljeg kontakta sa građanima i lokalnom zajednicom.


„Planiramo pojačano prisustvo policije na terenu, podizanje preventivnih aktivnosti na viši nivo, kao i da ostvarimo još bolju saradnju sa građanima“, istakao je on.


Laketa je naveo da će policija aktivnosti usmjeriti protiv pojedinaca koji su poznati policiji, a koji asocijalnim ponašanjem ugrožavaju bezbjednosnu sliku Trebinja i Hercegovine, jer niko ne može biti iznad zakona.


„Otvoreni smo za sve građane, ali ćemo onima koji pokušavaju da stvore ružnu sliku u Hercegovine dati do znanja gdje im je mjesto“, istakao je načelnik PU Trebinje.


On je pozvao roditelje da vode računa gdje se i u kom periodu kreću njihova maloljetna djeca.


Laketa je na dašnjoj konferenciji za novinare posjetio i na veće zaplijene droge i cigareta u prošlom mjesecu u Hercegovini.


„Zaplijenjena su preko 244 kilograma marihuane i uhapšene tri osobe, a odueto je i oko 19 hiljada kutija cigareta bez akciznih markica.“naveo je on.


Načelnik sektora kriminalističke policije Bojan Dabić je rekao da je u januaru dogodila po jedna prevara, pronevjera i osiguranička prevara, te da je broj krivičnih djela privrednog kriminaliteta povećan u odnosu na isti period 2018. godine.


„Dva maloljenika su evidentirana kao izvšioci pet krivičih djela, krađe i tjelesne povrede“, istakao je on.


Prema riječima inspektora u sektoru policije Miodraga Jankovića, najviše prekšaja javnog reda i mira u januaru su uradile osobe od 21 do 30 godina starosti, a među njima ima i žena.


Izvor: Radio Trebinje