Amela Džajić (33), majka troje maloljetne djece, juče je u Općinskom sudu u Sarajevu osuđena na jedinstvenu kaznu od 20 mjeseci zatvora za ubistvo tek rođene ženske bebe i falsifikovanje isprave, a nakon što je sa Tužilaštvom KS sklopila sporazum o priznanju krivnje, potvrđeno je za Faktor u Općinskom sudu u Sarajevu.



Čedomorstvo za koje je Džajić optužena dogodilo se 2. juna ove godine, a na teret joj se osim čedomorstva stavljalo i krivično djelo falsifikovanje isprave. Džajić je za čedomorstvo dobila godinu i četiri mjeseca zatvora dok je za falsifikovanje isprave osuđena na pet mjeseci zatvora. To joj je objedinjeno u jedinstvenu kaznu u trajanju od godinu i osam mjeseci zatvora.


Vrijeme koje je provela u pritvoru uračunaće joj se u izrečenu kaznu.

Prema navodima iz optužnice, Amela Džajić porodila se 31. maja u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje je rodila živo žensko dijete. Bebu je usmrtila čim je izašla iz bolnice 2. juna u poslijepodnevnim satima u stanu na Ilidži, koji je koristila zajedno sa Z. B.


Novorođenče je, navodi se u optužnici, ugušila jastukom, koji je, zajedno s tijelom, stavila u crnu najlonsku vreću za smeće. Kesu s tijelom bebe stavila je u crveni platneni ceker, koji je bacila u kontejner ispred zgrade u kojoj je stanovala.


Slučaj je, inače, rasvijetljen 15. jula, kada je majka uhapšena. Amela Džajić tri mjeseca provela u pritvoru.


Izvor: Faktor.ba